X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
GAMA DE PRODUSE

Intretinerea blatului de bucatarie - Idei practice si solutii clare

publicat in: Bucatarie // pe 27.11.2018

Protectia blaturilor de bucatarie din piatra naturala se face cu folosirea unor tratamente specifice. Acestea sunt diferite, in functie de tipul pietrei din care este executat blatul, de gradul de uzura a suprafetei, de existenta si tipul petelor. Intrucat piatra este un material anizotrop nu se poate prevedea cu precizie modul in care aceasta va reactiona la actiunea diversilor agenti abrazivi si corozivi. De aceea orice tratament trebuie precedat de probe realizate in zone cat mai ascunse si abia dupa ce se va analiza reactia pietrei se va putea trece la tratamentul propriu-zis. PIATRAONLINE recomanda solutiile LTP - produse in Marea Britanie pentru curatarea si intretinerea blaturilor de bucatarie executate din piatra naturala (marmura, travertin, granit, ardezie, etc).

In esenta blaturile din piatra se supun urmatoarelor tipuri de tratamente: 
1. Tratamente de curatare a suprafetelor : sunt operatiuni de inlaturare a prafului, apei si reziduurilor de pe suprafete. Detergentii utilizati sunt fie acizi, pentru indepartarea murdariei persistente sau determinate de agenti de contaminare agresivi (LTP Grout Stain Remover pentru curatenia de santier, resturi de adezivi si chituri intarite), fie neutri, folositi pentru curatarea generala a suprafetelor inainte de alt tratament (LTP Grimex). Aplicarea detergentilor se face direct pe suprafata, prin imprastiere, in general acestia se lasa sa actioneze 5-20 minute. O parte dintre ei se dilueaza cu o rata a dilutiei in functie de gradul de murdarire. Dupa aceasta perioada se freaca bine suprafata cu o perie sau cu un burete, in functie de finisaj si de gradul de murdarire . In final se spala suprafata bine cu apa curata, pentru indepartarea reziduurilor. Instructiunile specifice, ale producatorului de detergenti, vor preciza detaliile spalarii. 

2. Tratamente de indepartare a petelor : acestea folosesc detergenti specifici agentilor de murdarire (ex: indepartarea petelor de rugina - LTP Grout Stain Remover, ulei - LTP Spot Stain Remover si LTP Fullers Earth, etc). Acesti detergenti se utilizeaza, de regula, nediluati. Se toarna direct pe pata si se lasa sa actioneze conform instructiunilor, se indeparteaza reziduurile si se spala suprafata. 

3. Tratamente de impermeabilizare : acestea sunt tratamente complexe care se aplica in functie de tipul pietrei si finisaj. Rolul acestor tratamente este de a proteja piatra de actiunea, petelor si a apei. In esenta aceste tratamente presupun o etapa de curatare preliminara a suprafetei (inclusiv eliminarea petelor), executata cu detergenti specifici, aceeasi de care am amintit la pct 1 si 2. Etapa urmatoare este impermeabilizarea propriu-zisa, care se executa cu o solutie de impregnare a porilor pietrei. Numarul de straturi de aplicat este determinat de factori specifici. Imprastierea se face folosind aplicatori specifici (paduri si bureti speciali) sau comuni (burete, carpa de microfibra .

4. Tratamente de revigorare a culorii: se aplica pe suprafetele din piatra naturala, pentru revenirea la culoarea initiala sau potentarea acesteia (LTP Colour Intensifier). Unele solutii lasa suprafata cu aspect umed.  

5. Tratamente de intretinere: acestea se bazeaza pe solutii de spalare post montaj, care se aplica dupa tratamentele specifice necesare. Spalarea pietrei cu solutii dedicate este o operatiune necesara pentru pastrarea aspectului acesteia. Se folosesc LTP Multiclean (special pentru bai si bucatarii), LTP Mouldex (anti-mucegai), LTP Stonewash (pentru produse din piatra naturala)

O solutie agregata pentru tratarea blaturilor de bucatarie se regaseste in kitul specific LTP Stone Care Kit, care are in componenta un detergent, o solutie de impermeabilizare si o alta pentru intretinere.
Tratamentele obisnuite protejeaza blaturile insa cea mai buna protectie se face prin curatarea suprafetelor imediat ce acestea au fost patate. Este foarte important si ca blaturile din piatra naturala sa fie sterse imediat dupa ce au fost folosite. Apa pe suprafata blatului, chiar a celui cu finisaj lustruit, poate provoca deteriorari ale pietrei, in timp. Acestea apar, cu precadere, in urma lovirii blatului cu obiecte contondente, lovituri care pot provoca fisuri imperceptibile, usor de penetrat de apa uitata pe suprafata.
 

Intretinerea blatului de bucatarie - Idei practice si solutii clare
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii