Monsanto, satul din granit

21.06.2017
0 5 0
Rating:
Monsanto, satul din granit

”Cel mai portughez sat din Portugalia” – asa este recunoscut Monsanto, satul construit din si printre bolovani de granit. Aflat in estul tarii, Monsanto are o istorie extrem de indelungata, cele mai vechi vestigii datand din zorii Epocii de Piatra. Romanii, vizigotii, arabii, cavalerii Templieri si-au lasat urmele in mica si extraordinara asezare portugheza nascuta si dezvoltata pe muntele de granit (758 m).

Ulitele trec serpuite si inguste printre casele construite intre bolovanii de granit mici sau mari, cei gigantici ajungand pana la aproximativ 200 de tone. Locul, cu o suprafata de aprox 130 km patrati, pare desprins dintr-o poveste, in care nu te-ar mira daca, dupa vreun colt, ar aparea vreun hobbit din cartile lui J.R.R. Talkien.

Simbioza dintre natura si om este perfecta. De mii de ani, aici, in Monsato, omul nu a intervenit decat foarte putin asupra pietrei, ci s-a lasat protejat de ea, descoperind, avantajele vietuirii alaturi de piatra. In 2011, satul avea 828 de locuitori.

Desi exista si case cu structuri moderne, cu acoperisuri de tigla, materia de baza a acestor cladiri este tot granitul, tot piatra naturala, care a asigurat si va continua sa asigure soliditatea si rezistenta asezarii mult timp de acum in colo.

In satul Monsanto, din granit sunt facute ziduri, podele, acoperisuri, strazi, terase, bai, livinguri, bucatarii, cafenele, crame, turn de observatie, metereze ale unui castel azi in ruina... Structura unor case este neschimbata din secolul al XVI-lea.

O asa ciudatenie de localitate trebuia sa aiba o legenda locala pe masura. Pe 3 mai, satenii se imbraca in costume populare si ies pe strada, avand asupra lor amulete, niste papusi din carpe, numite ”marafonas”. Lumea canta in drum spre ruinele castelului aflat in partea de sus a satului. In mijlocul procesiunii, oamenii poarta un vas alb, vas pe care il arunca din castel, gest ritualic prin care se reia o intamplare din vremuri vechi.

Legenda spune ca timp de 7 ani castelul a rezistat unui asediu neintrerupt. Dupa 7 ani, bravii atacatori nu mai ramasesera cu nimic de mancare in afara de o vaca si de un sac cu grau, fiind astfel confruntati cu alternativa mortii, daca nu s-ar fi predat. Cu toate acestea, o femeia a venit cu o idee nebuneasca. Sa dea de mancarea tot sacul cu grau vacii si apoi sa arunce animalul asediatorii de jos.

Si chiar asa au facut. Cand atacatorii au vazut cat grau era in stomacul vacii, s-au gandit ca in cetate era destula mancare daca animalele mancau asa de mult, asa ca au abandonat asediul.

Satul Monsanto figureaza printre locatiile turistice cele mai de seama ale Portugaliei. Peisajul din jur vazut din varful muntelui fascineaza, iar in zilele senine privirea patrunde pana departe, in Spania, satul fiind doar la 30 de kilometri de granita cu tara vecina.

Daca ajungeti in Portugalia, poate va faceti timp sa ajungeti in acest loc privilegiat de natura, un loc unde urmele istoriei au rezistat pana azi doar datorita rezistentei granitului.

Surse foto: dailymail.co.uk  si atlasobscura.com

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.