X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Pensiunea ATRA Doftana | Minimalismul contopit cu natura

publicat in: Interviuri // pe 17.05.2019

In aceasta lume mai sunt si situatii in care lucrurile se aseaza cum trebuie si in marea ingramadeala de evenimente care se cheama viata sunt si unele care se potrivesc cum nu se poate mai bine. Pesemne ca intr-o astfel de potrivire s-au gasit proiectantii, constructorii si cei ce lucreaza azi la pensiunea ATRA Doftana, o oaza de profesionalism si bun simt, care domina peisajul si design-ul Vaii Doftanei si malurile lacului Paltinu. 

Inceputul l-au facut arhitectii Bogdan Babici si Eliodor Streza (TECON), care au reusit sa conceapa o constructie in care minimalismul pare ca rasare din natura, contopindu-se cu ea. Realizarea celor doi arhitecti a fost premiata de mai multe ori, semn ca a marcat cu prisosinta domeniul HoReCa. Astazi, cei care duc mai departe cu rezultate remarcabile mesajul arhitectilor sunt Chef Raul Vidican si sommelier Andrei Popa, artizanii serilor culinare tipice pensiunii, in cadrul serilor "ATRA FINE DINING FOOD ANDWINE PAIRING" imping mai departe magia originara.
 

Citeste mai departe interviul alaturi de Andrei Popa | Manager ATRA Doftana
​​
1. Cum ar fi corect sa denumim ATRA? Hotel sau pensiune? 

ATRA este clasificata ca si pensiune de 5 margarete si intotdeauna, cand vorbim despre ATRA, o denumim “pensiune”.

2. In spatele unui proiect de succes se afla mai intotdeauna o poveste inspirationala. Care este povestea dumneavoastra ?  

Ideea proiectului le-a venit unui grup de 4 prieteni, in contextul in care toti patru parteneri au familii si copii, iar atunci cand cautau cazare pentru vacante in Romania, constatau ca toate locatiile bune erau ocupate, iar in locuri mai putin cunoscute, precum Valea Doftanei, nu gaseau nici o pensiune sau vila de cinci margarete. Acest lucru i-a determinat sa inceapa aceasta aventura antreprenoriala. 

foto: pinterest.com

3. Suntem intr-o discutie privata la pensiunea ATRA. Ce mi-ati arata, special, in pensiune si prin imprejurimi, ca sa ma determinati sa petrec vacanta la dumneavoastra ? 

In primul rand v-as face un tur al pensiunii, ca este o aparitie aparte in peisajul localurilor clasice de la munte. Designul de ansamblu al pensiunii este unul avangardist, minimalist si foarte modern, cu geamuri largi, care constituie, in toata pensiunea (restaurant, zona de receptie si camere), unul din peretii exteriori. Suprafata vitrata mare creaza acea impresie ca natura de afara se contopeste cu interiorul, care continua tema naturii prin design, materialele folosite si decor.

Dupa, as deschide usa uneia din cele 9 camere pe care le avem si v-as invita sa pasiti inainte pana la peretele vitrat, unde veti deschide usa catre terasa privata pentru a va bucura de cea mai frumoasa priveliste din Valea Doftanei (desigur, aceasta esteparerea noastra, dar majoritatea oaspetilor nostri sunt de acord cu noi). Doar idea de a va trezi cu acea priveliste dimineata, v-ar convinge deja sa petreceti o vacanta de relaxare totala la noi. Dar, lucrurile minunate nu se termina aici…Daca sunteti un om de afaceri care nu va puteti “desparti” de business nici in vacanta, v-as arata si cea mai productiva si creativa sala de sedinta pe care ati vizitat-o vreodata. Aici, avand o panorama de 180 grade, cu munti impaduriti si lacul paltinu de un verde de smarald, inspiratia nu va va parasi nici macar pentru o secunda. 

Desigur, dupa toate acestea va voi invita la o pauza de cafea pe terasa restaurantului sau vom face o plimbare pana pe malul lacului pe pajistea pensiunii. Daca inca mai aveti energie, putem merge intr-o plimbare cu caiacul (din dotarea pensiunii) pe lac sa va arat micile insule si pesiajele fabuloase din imprejurimi. Dupa, reveniti pe uscat, vom lua bicicletele si ne vom “pierde” prin imprejurimile care ofera atat trasee scurte si usoare cat si cu dificultate mai ridicata pentru pasionatii de MTB. Daca preferati o calatorie off road, vom merge sa vizitam stana de pe munte de unde procuram lactatele pentru preparatele servite in restaurant. Il voi ruga pe Rares, proprietarul stanei, sa ne pregateasca un ospat pe cinste cu preparate traditionale precum: bulz, miel la protap, platouri de branzeturi locale si, desigur, o tuiculita pentru digestie.

Daca sunteti si mai aventurier, il voi chema pe Leontin, culegatorul si ghidul nostru local si veti merge la o plimbare prin padure, prin locuri unde nici localnicii nu ajung si veti avea ocazia sa culegeti ciuperci, fructe de padure sau ierburi de sezon, pe care ni le daruieste padurea. Este o experienta atat educativa cat si de resetare complete si conenctare cu natura, pe care nu o puteti avea oriunde. 

Seara, cand veti ajunge inapoi la Atra, veti fi invitat la o cina cu un meniu pregatit preponderant din produse locale, poate chiar din ce ati cules ziua cu Leontin. La acele preparate, eu, ca sommelier al pensiunii, va voi asocia un vin care sa potententeze gustul sis a va ofere o experienta culinara totala. Daca veti allege sa veniti sambata seara la cina, veti avea ocazia sa va bucurati de o experienta gastronomica de food & wine pairing – o cina cu meniu de tasting, unde fiecare fel de mancare va fi asociat cu un pahar de vin, chiar si desertul. 

Sper ca o astfel de zi la ATRA, v-ar convinge sa veniti sa petreceti o vacanta la noi. 

4. Proiectul de arhitectura a obtinut mai multe premii. Cum a decurs colaborarea alaturi de arhitecti? (ne referim la executia finala a proiectului - ce ati cerut si la ce s-a ajuns in final). 

Arhitectul Bogdan Babici a dat nastere proiectului ATRA. Inca de la inceputuri, s-a pus accent pe experienta oferita de designul minimalist si contopirea cu natura. Astfel, viziunea arhitectului a fost de a crea un concept care sa nu altereze natura, ci sa se integreze in ea. Ca sa va raspund la partea cu “ce am cerut si la ce s-a ajuns”, vreau sa va spun ca propunerea arhitectului (Bogdan Babici) a fost acceptata din prima si implementata 100% fara modificari. 

ATRA a devenit un proiect extrem de apreciat, care a primit recunoastrea Uniunii Arhitectilor din Romania, fiind premiat la Anuala de Arhitectura din 2011 si la Bienala Nationala de Arhitectura din 2012.
 

5. Cum vedeti arhitectura sustenabila, a designului ecologic, ca varianta pentru viitor in domeniul Horeca? 

Un lucru care ne bucura este ca arhitectura sustenabila si designul ecologic se transforma intr-un curent mainstream al arhitecturii moderne. Acum 8 ani, acest tip de desing era considerat avangarda industriei. Astazi, construirea unei unitati cu design sustenabil este mult mai usoara si, chiar, mai ieftina, tehnologiile si know-how-ul fiind la indemana.

In cee ace priveste industria Horeca, cred ca arhitectura sustenabila este solutia cea mai viabila si din punct de vedere al business-ului si, desigur, al principiilor pe care ar trebui sa le aplicam pentru a avea un impact minim asupra mediului inconjurator. 

foto: restograf.ro

6. Fiecare camera are dimensiuni generoase si vederea catre lac. Ati ales aceasta orientare pentru frumusetea peisajului sau este o cerinta Feng Shui?

De la creare designul a fost gandit in jurul experientei oaspetilor. Ne-am dorit sa le oferim oaspetilor nostri un spatiu generos si comfortabil, iar designul si atmosfera sa fie parte componenta a experientei totale de vacanta, sa ofere acel loc de evadare, initmitate, liniste, conectare cu natura si reconectare cu sine insusi. De aici a venit cerinta unor camere spatioase si idea de a crea un desing care sa perminta deschiderea catre lac, a suprafetei vitrare din fiecare camera a peniunii, receptie si restaurant.

7. Ati ales intr-o masura insemnata materiale "produse" de mama Natura (ex: piatra naturala, lemn). De ce ati ales aceste materiale si unde le-ati folosit?  

Intr-adevar, conturand in jurul ideii “locatie in sinergie cu natura”, una dintre optiunile firesti a fost de a folosi materiale naturale pentru toate finisajele din interiorul si exteriorul pensiunii. Am folosit lemn pentru lambriurile din intreaga pensiune (ex: camera, receptie, restaurant, terasele private si unii pereti exteriori), diferite tipuri de piatra naturala pentru pardoseala din restaurant, bai sau placarea peretilor exterior ai pensiunii, granitul a fost ales pentru placarea peretilor din bai. 

foto: familytravel.ro

8. Ce tipuri de piatra ati folosit si care au fost criteriile de alegere 
Am folosit piatra naturala decorativa, ardezie, marmura si granit.

9. Review-urile clientilor lauda calitatile bucatariei dumneavoastra si de asemenea oferta de cazare este intocmita inclusiv cu demipensiune. In ce masura calitatea mancarii contribuie la succesul afacerilor de acest tip?  

ATRA
este un manifest nu doar architectural ci si gastronomic, pentru ca ceea ce face diferenta nu este doar locul ci si gustul … gustul unei bucatarii rafinate la care proprietarii Atra tin in mod special. Experienta gastronomica este parte componenta a “experientei ATRA” pe care o construim zi de zi pentru oaspetii nostri, dupa cum spune si sloganul si promisiunea ATRA - SIMTE . RESPIRA . GUSTA .

Fiind constienti de valoarea adaugata pe care o aduce experienta gastronomica unei experiente de vacanta, inca de la inceputuri, s-a pus accent pe crearea si dezvoltarea unui restaurant gourmet, cu meniu a la carte axat pe produse locale, dar intr-o interpretare moderna a bucatariei. Pentru a crea experiente culinare unice, meniul restaurantului, de-a lungul timpului, a purtat semnatura unor Chefi tineri dar ambitiosi si talentati, care prin viziunea si-au pus amprenta asupra experientei oferite oaspetilor nostri. 

In ultimii ani, am lucrat mult pentru ca restaurantul gourmet ATRA sa devina o destinatie in sine, si, zicem, ca am reusit. Si in 2018, restaurantul ATRA a fost inclus in unul dintre cele mai vechi si respectate ghiduri culinare din lume - Gault & Millau.

foto: atradoftana.ro 

10. Aveti clienti tipici? Care ar fi acesti clienti ?

Nici un client nu este la fel cu unul altul. Nu pot sa spun ca avem client tipici sau sa avem vre-un tipaj de client. Avem atat oaspeti care vin intr-o scurta vacanta cu copiii, cat si cupluri care aleg sa petreaca o scurta escapada romantica sau profesionisti care au nevoie de putina liniste si concentrare pentru a duce un proiect la bun sfarsit. 
Printre client, sunt si grupuri care vin sa exploreze zona intr-un mod activ, apeland la servicii precum off-road-ul, caiac sau tururi ghidate, cat si  persoane care isi doresc doar sa leneveasca cu o carte pe terasa sau in hamac pe malul lacului. Dar, avem si gurmanzi care vin la ATRA pentru experiente gastronomice, doar pentru un pranz in inima naturii, sau un weekend gourmet complet.



PIATRAONLINE a furnizat si participat la amenajarea pensiunii ATRA Doftana prin livrarile de piatra naturala, asigurand contributia naturii prin cea mai veche si mai sustenabila forma de exprimare a sa. 


 

Pensiunea ATRA Doftana | Minimalismul contopit cu natura
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii