X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Tehnologie si materiale de constructie in arhitectura populara

publicat in: General // pe 03.09.2019

Te-am ridicat pe-o coasta cu izvoare
Si-mprejmuindu-ti linistea cu astri,
Te las albind prin pomi, din departare,
Cuib fermecat, ca de cocori albastri.
(Tudor Arghezi - Inscriptie pe o casa de tara) 

Aflat la incrucisari de spatii ocupate de vecini puternici, bantuit de domnii oscilante si atacat din toate partile, satul romanesc se dezvolta lent si impredictibil, tragand cu darnicie dupa el o experienta transanta de 2000 de ani. In acest context arhitectura populara face apel la tehnici de constructii mostenite si imbunatatite prin experienta si foloseste materialele aflate la-ndemana: piatra, lemnul, lutul, caramida. 

1. Piatra naturala – material de constructie ieftin si rezistent 
Piatra naturala este folosita din cele mai vechi timpuri. In principal piatra de rau. Aceasta a fost utilizata pentru constructia soclurilor, a gardurilor sau a stalpilor, mai multi bolovani fiind tinuti laolalta cu ajutorul lutului, eventual amestecat cu paie, asa cum se preparau mortarele vremii. Calcarul cochilifer, plin de cochilii cimentate ale molustelor antice, insa destul de usor de prelucrat, ofera posibilitatea cioplirii unor fete ale pietrei spre castigul laturii estetice a amenajarii. O varianta de piatra slefuita pe cel putin 4 fete este piatra ”de talie” care, la randul ei, contribuie la cresterea nivelului estetic al constructiei.  Cetatile, inca din vremea dacilor, sunt construite din mii de tone de piatra extrasa din cariere locale. Taranul, arhitect si constructor deopotriva,  iubeste piatra care-i ofera incinte sigure si durabile si depune efort consistent pentru transportul pietrei si ridicarea edificiilor din piatra naturala.   

2. Lemnul – inima constructiei la sate
Lemnul este si el folosit din vechime, atat trunchiul cat si crengile, si are renumele de a putea sluji, de unul singur, la constructia unei case in intregime, de la stalpi si grinzi pana la ferestre, usi, mobilier.  Dintre foioase stejarul este cel mai folosit iar dintre conifere bradul. Pe langa casa mesterii populari executa din lemn diverse alte constructii (porti) dar si obiecte de folosit in bucatarie. Avantajele usurintei procurarii si prelucrarii sunt contrabalansate de inflamabilitatea lemnului si de comportamentul in medii umede, ceea ce ridica in permanenta nevoia gasirii unor solutii de ignifugare si de protejare la umezeala.  

sursa foto: atelieruldearhitectura.blogspot.com
   
3. Lutul – adezivul primordial
Lutul, in diverse combinatii, cu paie, calti, balegar de cal, folosit fie ca pasta (ceamur), fie ca o caramida (chirpici) turnata in forme de lemn si uscata la soare, asigura atat mentinerea laolalta a pietrelor folosite, cat si realizarea unor pereti cu izolatie termica si rezistenta mecanica satisfacatoare. De-a lungul vremii modul de folosire a lutului s-a diversificat, el slujind si la constructia unor elemente de mobilier de interior.  

sursa foto: adelaparvu.com
 
4. Caramida – un material de constructie vechi de 5000 de ani 
Caramida se fabrica din lut, un material omniprezent si care se modeleaza usor cand este udat. Dupa modelare, la uscare, acesta se intareste si devine la fel de tare ca piatra. Practic se alege lutul si se amesteca cu apa pana capata consistenta unei paste. Din aceasta pasta se modeleaza caramizile, eventual prin turnare in forme de lemn cu dimensiuni egale. Urmeaza procedeul de ardere in gropi special amenajate, acesta are rolul de a genera reactii chimice in structura lutului astfel incat acesta sa nu se mai transforme in pasta cand este udat. In esenta aceasta tehnologie, controlata si folosind robotizarea si automatizarea proceselor, se practica si astazi.  

5. Cum aratau casele in vechile sate 
Casele construite de stramosii nostri de la sate sunt o asociere bine oranduita de pereti, grinzi, acoperisuri, tavane etc. Peretii sunt portanti dar au si rol de separare si sunt realizati din piatra, lemn, lut si caramida, in diverse combinatii. Peretii din lemn au avantajul prelucrarii cu usurinta, imbinarile sunt traditionale. Se folosesc grinzi si blani. Peretii din chirpici se bazeaza pe intarirea lutului prin uscare, izolarea termica si rezistenta acestora in timp s-au dovedit foarte bune. In lipsa peretilor elementele de sustinere sunt stalpii, de regula din lemn de esenta tare. Piatra a fost utilizata cel mai des la temeliile caselor, dar si la constructia peretilor exteriori ai asezarii, mai putin ca pereti portanti la case. Constructia caselor in vechime se realizeaza fara fundatie. In zonele de ses, direct pe pamant neted, se aseaza o rama din lemn, cel mai bine colturile acesteia se amplaseaza pe bolovani din piatra naturala ingropati. Fundatia se intalneste in zonele de deal si de munte unde solul nu este drept. Aceasta fundatie se intocmeste din piatra naturala, fara mortar.  Tavanul se alcatuieste din grinzi de lemn iar acestea se sprijina pe pereti. Peste grinzi se monteaza scanduri. Streasina, tot din lemn, contine elemente estetice. Acoperisul  este “in patru ape” iar invelitorile sunt din sindrila sau sita, in zonele de munte si, respectiv, paie, trestie sau papura in regiunile in care aceste plante se dezvolta. In toate zonele materialele de constructie folosite sunt, in cea mai mare masura, de provenienta locala. In Campia Dunarii predomina casele din chirpici.  

sursa foto: identitatea.ro

Arhitectura populara are la baza experienta unor generatii insa, cu trecerea timpului,  aceasta experienta este preluata si dusa mai departe de mesteri locali.  Acestia invata o tehnologie transferata pe cale orala, de la inaintasi, pe care o completeaza cu informatii din propriile lucrari, astfel stiinta constructiei se transmite din tata-n fiu, si din generatie in generatie, parcurgand aceeasi pasi ca mestesugurile care, in timp, au nascut breslele.

Tehnologie si materiale de constructie in arhitectura populara
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii