X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 27.11.2018

Mozaicul este un element decorativ placut ochiului si care isi gaseste locul cu usurinta in bucatariile moderne, conferindu-le acestora o intimitate aparte. Marele avantaj este ca-l poti face singur, prin asta adaugi amenajarii bucatariei tale o amprenta personala greu de egalat. Fara indoiala ca poti realiza mozaicuri si pentru amenajarea gradinii, insa acestea folosesc alta tehnologie. Sunt trei materiale recomandate pentru realizarea mozaicurilor: piatra, ceramica si sticla. Dintre ele piatra este mai scumpa insa totodata este rezistenta, naturala,  mai frumoasa si adauga plusvaloare placarii. 

sursa foto: helenmilesmosaics.org

Pentru executia unui mozaic de interior reusit ai de urmat cativa pasi:
1. achizitia reperelor necesare - plasa pentru mozaic, placa suport rigida din MDF de dimensiuni in functie de modelul ales (25 x 25 cm, 40 x 40 cm), grosimea placii poate varia, de obicei in gama 10-15 mm,  folie pvc transparenta,  banda adeziva, coala de hartie de schita , marker negru, plasa, cleste cu arc, penseta, solutie de lipit, cutit, adeziv solubil in apa, smirghel medie granulatie, pensula, grund de lemn, vopsea, chit.

2. prepara placa suport - alegerea placii din MDF se datoreaza comportarii satisfacatoare a acestui material in medii umede. Pentru a permite o buna lipire a pietrelor de mozaic pe suprafata, aceasta trebuie pregatita. Intai se freaca suprafata placii cu smirghel de granulatie medie ( 200 – 300 ). Se prepara o solutie din adeziv solubil si apa in proportie de 1:1, se amesteca pentru evitarea cocoloaselor, apoi se aplica pe suprafata un strat de solutie cu pensula. Se lasa sa se usuce, apoi se aplica taieturi in cruce pe suprafata, cu cutitul. Dupa uscare se aplica un strat de grund de lemn si la final unul de vopsea. Se lasa sa se usuce bine.

sursa foto: helenmilesmosaics.org

3. aseaza coala de hartie pe masa de lucru, intinde-o bine si prinde-i colturile de placa suport cu banda adeziva, astfel incat sa nu se poata misca in timpul lucrului. 

4. deseneaza modelul pe care doresti  sa-l executi cu ajutorul  marker-urului

5. acopera placa suport cu folia transparenta, aceasta se intinde bine si se lipeste cu banda pe spatele placii suport. Se poate folosi si folie stretch. 

6. pune plasa pe suprafata si fixeaza-i colturile de placa suport prin lipire cu banda adeziva
   
7. incepe montajul mozaicului, bucata cu bucata, urmarind desenul. Exista doua tehnici de lipire. Urmand prima tehnica pui solutia adeziva intr-un bol si iei fiecare bucata de mozaic in mana, o cufunzi partial in solutia de lipit, apoi o pui pe plasa. A doua tehnica implica aplicarea pe traseu a unui strat de solutie de lipit, dupa desen, si lipirea pe acest strat a fiecarei bucati de mozaic. Nu trebuie ca pietrele de mozaic sa fie puternic fixate in suport, intrucat plasarea unor bucati in anumite zone, asa cum se arata mai jos, are nevoie ca pietrele montate sa se poata misca.

sursa foto: helenmilesmosaics.org

8. monteaza bucati de mozaic in locurile critice (unghiuri). Pentru a monta pe aceste suprafete se taie cu clestele special bucatile de mozaic si se monteaza cu ajutorul pensetei.

9. completeaza mozaicul lipind bucatile in jurul modelului. Aceasta operatie se face cu pietre in culori diferite de cele ale modelului, accentuand rolul de fundal. Daca nu doresti sa creezi impresia unui tablou atunci continua direct cu pct 11. Vei obtine exact modelul.  

10. aseaza pe margine un rand de pietre de aceeasi culoare, ca o rama a unui tablou.

11. lasa solutia de lipit sa se usuce bine, apoi taie imprejurul placarii

12. intoarce placa suport si indeparteaza folia

sursa foto: helenmilesmosaics.org

13. placarea arata ca un tablou. Acesta trebuie finisat. Mozaicul din piatra lustruita se lasa ca atare, cel din piatra cu finisaj mat se impermeabilizeaza cu solutii specifice. Se poate da si o solutie de imbunatatire a culorii.
14. aplica chitul.

 Ai trei optiuni:
• poti folosi chitul obisnuit pentru chituirea pietrei. Acesta se aplica dupa tehnologia clasica, cu o gletiera, direct pe suprafata, se lasa sa se usuce si apoi se indeparteaza reziduurile cu un burete umed. 
• auto-chituirea. Aceasta se produce la aplicarea unui adeziv in exces, care urca pe peretii mozaicului, preluand rolul de chit.
• fara chituire. Bucatile de mozaic se aseaza  lipite unele de altele si se lipesc ferm de suport.

In esenta executia unui mozaic este o activitate creativa dar si utila, care poate produce elemente unicat. Acestea personalizeaza bucataria in mod spectaculos oferindu-i acea tenta de imixtiune stilistica de care cu totii avem nevoie.

Amenajarea bucatariei. Cum sa faci singur un mozaic?
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii