X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cum alegem piatra naturala: informatii tehnice usor de inteles

publicat in: General // pe 23.08.2017

.

Inainte de a te confrunta cu alegerea unei pietre naturale, acest lucru pare unul dintre cele mai simple de pe pamant. Si totusi, cel care a fost in postura de a se hotari care piatra naturala se potriveste cel mai bine pentru proiectul lui poate sa spuna cat de dificila devine aceasta operatiune. Bineinteles, prima data trebuie sa ne hotaram asupra culorii, insa nu ne putem limita la un singur produs, pentru ca nu vom amenaja spatiul respectiv doar cu acea piatra naturala. Deci va trebui sa gandim acea culoare ca parte integranta a unui sistem, care trebuie sa aiba armoniile si contrastele de rigoare.

Mai trebuie sa alegem apoi finisajul si dimensiunea placilor. Insa nici acum tabloul alegerilor nu este nici pe departe complet, fiindca, in cele din urma, trebuie sa avem in vedere si urmatorii parametri: gradul de impermeabilizare, rezistenta la frecare, rezistenta fizica, durabilitatea. Sa le luam pe rand.

Impermeabilizare

Gradul de impermeabilizare a rocii constituie un indicator extrem de folositor ce dovedeste rezistenta materialului la patare. O absorbtie mare a apei inseamna ca piatra se poate pata din cauza lichidelor. Capacitatea unei pietre de a aborbi apa poate varia foarte mult in functie de natura pietrei. Granitul si marmura au o rata de aborbtie mai mica de 0.1%, in timp ce limestone-ul si sandstone-ul pot inregistra o rata mai mare de 10%. Aceste cifre vorbesc de la sine despre caracteristicile materialului si, mai ales, despre locurile in care pietrele respective pot fi utilizate cel mai bine, precum si despre modul in care pietrele naturale trebuie intretinute.

Din tabelul de mai sus, observam ca marmura indica un grad de absorbtie mai mic, ceea ce ar duce la concluzia ca marmura se pateaza mai greu. Insa acest indicator nu dezvaluie intregul fenomen, pentru ca mai trebuie sa luam in calcul si compozitia pietrei. Unele pete sunt provocate de interactiunea chimica intre componentele pietrei si agentul care pateaza. De exemplu, majoritatea pietrelor limestone si marmura contin calcit care este sensibil la reactia cu solutiile acide.

Astfel, vinul varsat pe una din aceste pietre va lasa pete nu doar prin penetrarea profunda a lichidului in porii pietrei, ci si prin atacarea superficiala, la suprafata placii. In aceste conditii, rocile a caror compozitie este majoritar constituita din minerale inerte (stabile) din punct de vedere chimic, precum quartul si feldspat (cum se gaseste in granit), este mult mai probabil sa reziste la patarea superficiala.

Asadar, este recomandabil ca acest tip de pietre cu minerale inerte sa fie folosite la placari orizontale, in zone riscante din acest punct de vedere: blaturi de baie si de bucatarie, balustrada de la balcoane etc.

Pe de alta parte si aspectul placii, determinat de structura interna a rocii, conteaza. De exemplu, o placa de granit, a carei compozitie este pigmentata, poate ”camufla” mai usor o pata decat o placa alba de marmura. Cazul de aici este asemanator cu al unei pete de vin rosu pe o camasa rosie in comparatie cu o pata de vin rosu pe o camasa alba. 

In concluzie, daca locul in care montam piatra naturala este unul foarte tranzitat si expus riscului de a se intalni des cu lichide varsate, este recomandabil sa alegem o piatra rezistenta la apa si care sa nu aiba in structura sa minerale, precum calcitul. Vom avea in vedere si un material care sa aiba o venatura bogata, pestrita. Printre pietrele care indeplinesc aceste conditii intalnim granitul, ardezia si marmura cu texturi dense.

Foarte important! Si restul tipurilor de piatra naturala care nu se incadreaza in aceasta tipologie pot fi utilizate ca blaturi de baie si de bucatarie, daca, de exemplu, sunt impermeabilizate si intretinute corect si la timp.

Pana la urma alegerea se face si in functie de dispozitia fiecaruia de a depune mai mult sau mai putin efort in ingrijirea acelei pietre. Spunem asta pentru ca sunt materiale care arata absolut fantastic si pe care multi le folosesc totusi in spatii ”riscante”.

Rezistenta la frecare
Acest factor este important mai ales pentru pietrele folosite in amenajarile interioare. O rezistenta redusa la frecare conduce in timp la o pierdere semnificativa a luciului pietrei, la zgarierea ei, la deteriorarea in profunzime a texturii. Rezistenta la frecare (abraziune) este data de duritatea mineralelor care formeaza piatra si de forta dintre particule care le face sa stea unite, sa ramana compacte. Sa luam spre comparatie o placa de sandstone si una de granit.

Ambele placi contin quart intr-o proportie semnificativa. Quartul este un material rezistent si durabil, insa granitul este considerat mai rezistent la frecare decat sandstone-ul. Acest comportament diferit este explicat prin faptul ca particulele din compozitia granitului sunt mai stranse, mai compacte, iar la sandstone unirea lor se realizeaza prin forte mai slabe si printr-un lut mai putin durabil. Prin frecare indelungata, granulele de quart pot fi dislocate din placa de sandstone, iar la granit granulele de quart permit ca suprafata sa se uzeze treptat.

Un indice mic indica o rezistenta mica la frecare/abraziune. Un numar mai mare de 8 este un indicator care de obicei se considera suficient, deci placa respectiva va fi potrivita pentru placarile interioare din spatiile rezidentiale. Pentru spatiile comerciale sau publice, in general, daca placa este polisata trebuie sa aiba un factor de rezistenta la frecare de minim 12. Un asemenea factor va insemna luciul pietrei va rezista mai mult. Evident, acest indicator trebuie sa fie mai mare pentru zonele cu trafic intens.

Suprafetele polisate sunt mai sensibile la frecare si urmele aparute mai ales pe placile cu texturi monocrome si omogene se pot vedea mai usor. Cu toate acestea, o ingrijire corespunzatoare (indepartarea permanenta a prafului, a pietricelelor si a pamantului aduse accidental) poate reduce riscul aparitiei urmelor lasate prin zgariere. Avand in vedere aceste date, este recomandabil ca in spatiile cu trafic intens sa folosim placi mate, periate, antichizate sau buciardate.

Rezistenta la presiune
Rezistenta la presiune (in general numita ”rezistenta”) este notata cu Mpa si descrie forta minima necesara la care piatra se rupe sub presiune sau flexiune (flambare).

Daca incercam sa rupem o caramida de limstone cu dimensiunea de 23 x 11 cm care are o rezistenta la presiune de 4Mpa, va fi nevoie sa aplicam o forta de 101,000 Newtons, echivalentul a aprox. 10 tone. 

Rezistenta la flexiune
Rezistenta la flexiune este un alt coeficient care devine extrem de relevant pentru placile subtiri si mari, precum lastrele si semilastrele (cu lungimi incepand de la 290 cm si latimi de la 70 cm). Aceste placi au un mare impact vizual in amenajari si de aceea sunt tot mai recomandate de arhitecti si designeri. Tot in aceasta categorie in care rezistenta la flexiune este relevanta se inscriu si dalele de piatra mari, panelurile din ardezie, blaturile de bucatarie si de baie.

Iata cateva exemple de valori ale rezistentei la flexiune pentru cateva dintre cele mai cunoscute pietre naturale:

Dupa cum se poate vedea, toate tipurile de piatra au un spectru al rezistentei la flexiune destul de mare, insa chiar si asa, cifrele pot prezice sansa (nesansa!) ca produsul sa se sparga sau se fisureze in timpul transportului sau montarii. Un alt detaliu, strans legat de acest indice de rezistenta la flexiune, este dimensiunea produsului. Sa presupunem ca avem o placa din granit lata de 30 cm, lunga de 120 cm si groasa de 1 cm, care are un indice de rezistenta la flexiune de 10 Mpa.

Putem aseza placa pe doua caramizi aflate la o distanta intre ele de 110 cm. Daca incepem sa punem greutati peste placa, cand ajungem la 36 kg aceasta se rupe de la jumatate. Acelasi material, cu acelasi indice de rezistenta la presiune, dar gros de 2 cm, se va rupe la jumatate la o greutate de... 150 kg. Deci grosime dubla, rezistenta la flexiune de 4 ori mai mare.

In realitate, o asemenea situatie nu se poate intalni, exemplul dat fiind doar pentru a demonstra raspunsul diferit al materialelor in functie de grosime, dar cu acelasi grad de elasticitate, flexiune. Cateva concluzii care se desprind din demonstratia de mai sus: o latime dubla a placii, dubleaza riscul ca aceasta sa se sparga, o placa de doua ori mai groasa se va sparge la o greutate de patru ori mai mare si, cu cat e rezistenta mai mare la flexiune, cu atat mai greu va fi ca placa sa se sparga sau se fisureze.

Atentie! Este vorba doar de situatii de transport si montare. Aceste riscuri sunt excluse dupa ce placa, indiferent de marime, grosime sau rezistenta la flexiune, este montata corect orizontal sau vertical.

Durabilitatea

Cand vorbim despre durabilitate, trebuie sa ne gandim mereu la rezistenta cladirilor antice, precum Parthenonul, Piramidele si multe alte temple sau teatre care au facut fata cu brio trecerii timpului. Fenomenele meteorologice care afecteaza cel mai mult piatra sunt ploaia acida si procesul de inghet-dezghet.

Exista un test, valabil in special pentru sandstone, prin care piatra este cufundata in apa puternic salina, dupa care este uscata in cuptor. Piatra este supusa acestui ciclu de 15 ori. Cantitatea de piatra erodata este cantarita, rezultand de aici un procent de reziduuri pe care piatra il pierde in urma acestor cicluri. Procentul de pierdere in greutate a placii supuse testului sta la baza estimarilor din tabelul de mai jos:

O piatra naturala care se incadreaza in gradul A se poate folosi pentru placari exterioare ale zidurilor, alei sau chenare in jurul piscinelor. Pietrele utilizate la amenajarea piscininelor trebuie sa prezinte un grad de durabilitate mare, deci se cere o valoare echivalenta a gradului A sau chiar mai mare.

Durabilitatea este asociata cu rezistenta. Atat rezistenta la presiune, cat si cea la flexiune sunt determinate de legatura existenta intre componentele minerale ale rocii. O legatura stransa dintre particule minerale face piatra mai rezistenta la fortele mecanice create in urma cristalizarii sarurilor si a proceselor generate de inghetarea apei. Daca aceste forte mecanice nascute din infiltrarea apei in roca sunt mai mari decat fortele care tin particulele impreuna, piatra se poate deteriora sau ciobi.

Absorbtia apei poate fi de asemenea un indicator al durabilitatii pietrei. O absorbtie de nivel ridicat poate permite accesul solutiilor periculoase pentru piatra, precum sarea sau apa acida. Aceste solutii pot actiona chimic sau fizic asupra structurii interne a pietrei. Un factor agravant in cazurile atmosferelor de grad AA sau A il reprezinta distributia si marimea porilor: cu cat avem mai multi pori si sunt mai mari, cu atat mai mare riscul ca piatra in cauza sa fie afectata de schimbarile climatice descrise.

Oricum, daca este nevoie de o piatra cu durabilitate (rezistenta la mediul bogat in sare), atunci trebuie sa alegem un produs dintr-o piatra cu aceste proprietati: un procent mic de pierdere in greutate in urma testului descris mai sus, un grad de impermeabilizare mare si cu o rezistenta sporita.

In consecinta
Toate aceste date prezentate in articol fac se intelegem complexitatea pietrei destinata amenajarilor interioare si exterioare. Poate pentru unii pare complicat, insa orice domeniu este complex daca te apleci cu atentie asupra detaliilor lui. Pe de alta parte, a cunoaste detaliile inseamna a stapani domeniul, astfel incat sa putem solicita cele mai relevante informatii la momentul achizionarii sau chiar inainte, cand cautam pe net cea mai potrivita piatra naturala pentru fiecare proiect in parte.

Cu siguranta acest articol este un bun inceput in rezolvarea solutiilor fiecaruia in privinta amenajarilor cu piatra naturala. Pentru si mai multe informatii, ne puteti scrie un email, ne puteti cauta telefonic sau veniti sa vedeti showroomul nostru din Aleea Teisani nr. 137 A, Bucuresti.

Sursa foto: stone-ideas.com

Cum alegem piatra naturala: informatii tehnice usor de inteles
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Ardezie Rhodos Fasii (Palet 10-12 mp)
Cod PND-672
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 775,05 Lei
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 101,42 Lei
IN STOC
Pret cu TVA 159,85 Lei
IN STOC
Travertin Yellow Scapitat 7.62cm x LL x 2.1cm
Cod PND-3004
IN STOC
Pret cu TVA 143,32 Lei
IN STOC

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii