X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 06.09.2019

Vara promite praf, apa, pete pe terasa ta si intrebarea: “ Cum sa intretin terasa fara bataie de cap ?”, poate deveni un cosmar. 
Vestea buna este ca acest cosmar se incheie pentru tine azi, cand citesti acest articol care te invata ce sa faci ca sa ai mereu nu doar o terasa curata ci si un pavaj de gradina ori pereti exteriori fara cusur. Iata cateva sfaturi utile, pe care le poti aplica singur, fara cheltuieli cu mana de lucru:

1. Cum cureti o terasa exterioara din piatra naturala
Pardoseala unei terase exterioare descoperite este supusa vara unei multimi de factori de murdarire. Praf, noroi, apa, grasimi, pete organice provenind de la plante ori excremente de pasari sau animale, insecte ramase pe suprafata, resturi aduse de vant sau provenite din exploatarea terasei, toate murdaresc, intr-o masura mai mare sau mai mica. Indepartarea lor nu este o chestiune dificila insa necesita cateva cunostinte specifice. Iata principalii pasi pentru curatarea unei terase:
• maturarea – prima etapa consta in indepartarea murdariei de dimensiuni mai mari, este o operatiune esentiala insa usoara. In functie de tipul de piatra trebuie sa ai grija de modul in care o maturi. Ardezia, marmura, travertinul se zgarie mai usor decat granitul, deci necesita o matura mai moale. 
• repararea placilor sparte – aceste placi trebuie refacute sau schimbate. Pericolul infiltrarii apei sub piatra este major iar rezultatele infiltrarii inseamna deteriorarea ireversibila a placarii. Pentru reparatii se folosesc masticuri specifice, acestea se intaresc in crapaturi si nu permit apei sa se infiltreze. 
• indepartarea plantelor rasarite intre placi – operatiune necesara si nu tocmai placuta. Buruienile aparute se pot smulge, unele insa vor pastra resturi de radacini in subsol (ex: pirul) si acestea vor da nastere altor buruieni. Folosirea otetului din vin, nediluat, indeparteaza unele plante, altele insa nu vor avea prea mult de suferit. Totusi cu cat otetul are concentratia mai mare cu atat efectele lui vor fi mai tari. Acoperirea zonei cu mulci anorganic (pietris) sau cu o folie, sarea, apa clocotita chiar, reprezinta solutii care evita chimicalele. Incercate pe rand pot duce la eliminarea completa a buruienilor dintre placi.  

• indepartarea petelor – in functie de specificul pietrei dar si al agentului de patare sunt mai multe solutii. Marmura, travertinul, limestone sunt suprafete mai sensibile, la fel finisajul lucios indiferent de piatra. Petele de pe aceste suprafete se indeparteaza cel mai bine cu Grimex, un detergent-decapant profesional, care curata marea majoritate a petelor. In cazul unor suprafete profund atacate cu uleiuri minerale detergentul Power Stripper face minuni, pentru orice pardoseala. Pentru pardoseala din granit si ardezie, orice finisaj, dar si in cazul altor roci cu finisaj nelucios, se poate folosi cu rezultate foarte bune un detergent acid, Grout Stain Remover, recomandat in special pentru indepartarea resturilor de chit si adezivi. Ca in toate cazurile o proba inainte de utilizare va fi necesara pentru testarea reactiei pietrei. In situatia in care terasa a fost tratata anterior si se intentioneaza re-impermeabilizarea, ori in cazul deversarii accidentale a unor solutii pe suprafata, se poate incerca indepartarea cu Grimex sau Solvex (recomandat mai ales pentru curatarea pardoselii contaminate cu solutii acrilice, poliuretanice, siliconice sau epoxidice). Petele grase vechi, mai ales cele provenite din mancare, se curata bine cu Spot Stain Remover asociat cu Fullers Earth. Practic fiecare tip de pata are un “dusman” al ei, care o indeparteaza de pe suprafata, totusi incercarile preliminare vor stabili cel mai bine ce tipuri de solutii si in ce concentratii vor da cele mai bune rezultate. 
• indepartarea petelor si restaurarea unei suprafete prin schimbarea culorii – acest tratament se aplica unor suprafete din granit nelucios, ori alta roca poroasa, si consta in impermeabilizarea cu o solutie  Blackstone care schimba culoarea initiala a pietrei. Se foloseste pentru restaurarea unor suprafete decolorate si pentru ascunderea unor pete care nu mai pot fi indepartate. 
• spalarea suprafetei – aceasta operatiune se poate efectua prin stropire la presiune normala, folosind furtunul de gradina sau, cu precautiunile de rigoare, folosind un aparat de spalat sub presiune. Dupa spalarea cu apa suprafata se spala cu Grimex, se freaca cu o perie de piatra si se clateste la final cu multa apa. Dupa spalare se lasa suprafata sa se usuce in mod natural. 
• impermeabilizarea suprafetei – operatiunea asigura protectia suprafetei la apa, praf si pete pentru o perioada indelungata. Se folosesc impermeabilizanti de profunzime (impregnatori) de exterior, in functie de tipul pietrei si de finisaj. Pentru finisaj lucios se recomanda Mattstone H2O (produs ecologic) iar pentru cel nelucios (de orice tip: mat, fiamat, scapitat, antichizat etc) Mattstone, Colour Intensifier si Grout & Tile Protector. Fiecare dintre aceste solutii au moduri de aplicare specifice. Numarul de straturi depinde de conditiile de mediu si de trafic.  Dupa impermeabilizare se lasa suprafata sa se usuce in mod natural. 

2. Cum cureti o terasa exterioara din beton 
Betonul are nevoie de impermeabilizare (inclusiv variantele de beton amprentat). In caz contrar ciclurile climatice inghet-dezghet deterioreaza rapid suprafata. Operatiunile sunt in general aceleasi ca la pardoselile din piatra, detergentii, solutiile de curatare si impermeabilizantii se pot utiliza cu bune rezultate in cele mai multe situatii. Pentru curatare se pot folosi atat detergentii profesionali specifici, in special Grimex, Grout Stain Remover (bun si impotriva ruginii) ori Power Stripper, pentru o contaminare de profunzime a suprafetelor, cat si unii detergenti de vase, pentru o murdarire de suprafata. Impermeabilizantii sunt aceeasi ca la piatra naturala. 

3. Cum cureti o terasa exterioara din lemn 
Reziduurile de pe suprafata de lemn, cele mai multe generand pete organice, se indeparteaza in primul rand cu apa din belsug. Folosirea furtunului la presiune normala nu ridica probleme, insa spalarea cu apa sub presiune poate desprinde placile din lemn care formeaza pardoseala. Pentru curatare se folosesc detergenti specifici, daca nu-i ai poti realiza o solutie buna astfel: amesteci intr-o galeata de 5 l apa fierbinte,  circa 250 g inalbitor pulbere (percarbonat de sodiu) si circa 50 ml sapun de vase lichid. Mai intai mixezi inalbitorul in apa pana la dizolvare, apoi adaugi sapunul de vase lichid. La preparare este recomandat sa-ti protejezi ochii si pielea.  Imprastii aceasta solutie pe suprafata si uniformizezi ( o carpa din piele de caprioara este buna). Freci apoi suprafata cu o perie. Lasi solutia sa actioneze in jur de 10-15 minute apoi speli suprafata cu apa. Lasi sa se usuce in mod natural apoi folosesti un impermeabilizant pentru lemn. 

4. Cum cureti pavajele exterioare din piatra naturala 
Curatarea si tratarea pavajelor din piatra naturala este necesara intrucat traficul si conditiile de mediu influenteaza in buna masura calitatea acestora. Executate in general din piatra cubica (mai ales granit si ardezie) pavajele de curte si gradina au nevoie de tratamente similare cu cele aplicate placarilor de terase exterioare. Detergentii si impermeabilizantii specifici pietrei naturale sunt cele mai potrivite solutii, variantele preparate ad-hoc nu dau in general  rezultatele scontate.  Ca o nota distincta in multe situatii tratarea cu Blackstone reprezinta o varianta eficienta de reconditionare a suprafetelor. 

PIATRAONLINE este un sustinator constant al tratamentelor placarilor din piatra naturale. 
Vino si descopera pavilionul si show-room-ul deschise in Bucuresti pe Aleea Teisani 137 A, sector 1 si vei gasi solutii profesionale pentru tratarea pietrei naturale.
Trimite o intrebare la adresa de email tehnic@piatraonline.ro si vei afla gratuit cele mai bune solutii pentru tratamentul pietrei naturale din casa, gradina sau curtea ta.

Cum intretinem o terasa exterioara vara
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii