X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Cum montezi cadita de dus | Sfaturi practice despre cadita de dus

publicat in: Do it yourself // pe 14.12.2018

Instalarea unei cadite de dus este o sarcina greu de realizat in regim DIY. Lucrarile de instalatii pe care le presupune sunt de domeniul specialistilor insa odata rezolvate acestea se poate proceda la montajul caditei pe cont propriu. Fara indoiala ca materialul din care este executata cadita are o influenta importanta asupra montajului, o cadita din acryl sanitar avand un montaj diferit fata de una din inox. Chiar daca materialele si sculele de montaj difera totusi pasii sunt intr-o masura asemanatori. Pentru montarea unor cazi dus din piatra naturala sau din acryl, in varianta aparenta (variantele ingropate se monteaza in alt mod), se recomanda parcurgerea urmatorilor pasi: 

sursa foto: livingroc.co.uk

• alegerea sculelor pentru instalare – pentru montaj este necesar sa avem scule ca: ciocan rotopercutor echipat cu dalta, pikamer, masina de facut santuri, dispozitiv indepartare adeziv vechi, lopata, aspirator, surubelnite, cleste papagal, chei franceze reglabile, chei fixe, scule si dispozitive de taiat tevi, gletiera, mistrie, galeata amestec, bormasina cu amestecator.

• alegerea materialelor – aceasta operatiune are ca element central cadita in sine, cu dimensiuni si de forma stabilite dupa masuratorile asupra locului de instalare. Un alt element important, mai ales in operatiuni de renovare, este scurgerea apei din cadita si de aici alegerea sifonului corespunzator. Pentru asta trebuie analizata scurgerea dincolo de cadita, aceasta se face de regula printr-o teava cu diametrul de 40 mm, ca atare alegerea unui sifon cu gura larga nu accelereaza scurgerea. Robinete coltar, fitinguri, tevi, elemente de etansare, adeziv, chit.

• planificarea lucrarilor – aceasta operatiune presupune organizarea activitatilor astfel incat acestea sa se desfasoare in ordine si cu economisirea timpului si a resurselor. Dupa achizitionarea materialelor de baza si pregatirea sculelor si dispozitivelor de lucru este necesara indepartarea vechii cazi sau cadite, ori a vechii pardoseli (gresie, piatra naturala etc), pana la nivelul instalatiei vechi, care, in multe situatii, sufera modificari. Necesitatea asigurarii unei pante pentru scurgere si inlocuirea sifonului pot modifica traseele vechii instalatii. Pentru operatiunile asupra instalatiei vechi este recomandabila consultarea unui instalator specializat. Asigurarea unei pante de circa 2% este suficienta, insa aceasta poate fi si mai mare.  Alegerea sifonului (vertical sau orizontal), tipul de scurgere (clasica sau rigola), amplasarea acesteia,  precum si cea a tevilor, sunt elemente importante in faza de planificare a lucrarilor.   

• indepartarea placarilor vechi de perete si de pardoseala – aceste operatiuni se executa cu ajutorul ciocanului rotopercutor echipat cu dalta. Daca peretii sunt din gips-carton acestia nu vor rezista decopertarii si cel mai probabil se vor rupe.  Bucatile rupte din gresie sau placi se indeparteaza cu o lopata iar pentru praf se poate folosi un aspirator industrial. Indepartarea resturilor de adeziv si de chit se face cu ajutorul unui dispozitiv specializat. Suprafata trebuie sa ramana curata, atat pardoseala cat si peretii.


• intreruperea circuitelor de apa – alimentarea cu apa se intrerupe prin inchiderea robinetilor coltar. Intreruperea alimentarii permite inlocuirea unor tevi sau a unor conectori,demontarea bateriilor vechi, schimbarea traseelor si montarea unor robineti noi. Schimbarea traseelor poate presupune lucrari de zidarie specifice. Totodata se deconecteaza sistemul de scurgere anterior, se demonteaza sifonul (dupa caz) si se modifica traseul de scurgere, daca este nevoie. 

• marcarea noii scurgeri si executarea santurilor pentru noile tevi – aceasta operatiune se executa cu pardoseala curata si cel mai simplu este sa se faca avand noua cada/cadita asezata pe podea. In cazul pardoselilor din beton, situatia cel mai des intalnita, trebuie sparta podeaua pentru amplasarea noilor trasee care sa faca legatura cu cele vechi. Operatiunea se executa cu ciocane rotopercutante sau pikamere. Daca modificarea traseului este mai simplu de realizat se folosesc masini de facut santuri cu disc diamantat. 

• instalarea noilor tevi, mufarea acestora prin conectori potriviti, montarea sifonului – aceste operatiuni se executa pentru finalizarea noilor trasee de tevi. La instalarea tevilor este necesar sa se aiba in vedere noul nivel la care trebuie sa ajunga pardoseala. Daca este necesar se va turna o sapa de egalizare.
• pregatirea substratului si a peretilor – se curata pardoseala de reziduuri, de praf si de pete, se verifica planeitatea acesteia. Se procedeaza la fel cu peretii. Daca este necesar se asigura planeitatea peretilor aplicand tencuiala, tinci si glet. 

• aplicarea unei hidroizolatii – aceasta operatiune asigura etansarea suprafetei impotriva infiltratiilor, se folosesc benzi de etansare la colturi si la imbinari de perete-pardoseala iar solutia se imprastie pe suprafata (inclusiv 20 cm in sus pe perete) cu ajutorul unei gletiere, a unui trafalet sau prin pensulare. 

• placarea pardoselii – se folosesc piatra naturala sau gresie, adezivul trebuie sa fie flexibil si, eventual, cu aderenta mare 

sursa foto: diydoctor.org.uk

• placarea peretilor – acestia se placheaza pana sus intrucat in cabina de dus este o zona cu umiditate ridicata. Pentru asigurarea scurgerii de pe pereti se monteaza placile acoperind pardoseala. 
O varianta buna de placare pereti o reprezinta placile mici din travertin cu montaj diagonal care maximizeaza spatiul cabinei. Mozaicul reprezinta o alternativa de luat in consideratie.

Cadita de dus, executata din travertin sau marmura, de forma patrata sau dreptunghiulara si de dimensiuni in general 90 x 90 cm sau 120 x 80 cm, cu grosime de 3 cm, ofera conditii optime pentru folosirea cabinei pe durata indelungata, de cateva zeci de ani, in functie de intretinerea acesteia. Caditele de dus executate din placi de piatra naturala sau din placi de gresie au durata de viata determinata de conditiile si calitatea montajului, a adezivului si a chitului. Pentru cadite din acryl sanitar durata de viata este sensibil mai mica, reducandu-se, adeseori la cativa ani de folosire. Pentru cadite din metal emailat durata de viata este indelungata insa riscurile indoirii suprafetei si a deteriorarii stratului de email la socuri mecanice este ridicat.   
Caditele de dus din piatra naturala, fie ca sunt executata direct dintr-o lastra prelucrata sau prin placare, au nevoie de impermeabilizare dupa montaj, pentru a oferi performante maxime. Impermeabilizarea este o procedura prin care se aplica pe suprafata o solutie pentru protectia pietrei la apa si pete. 
 
PIATRAONLINE recomanda utilizatorilor caditele din piatra naturala sau pe cele executate din placi din granit, marmura, travertin, ardezie pentru cabine de dus cu viata lunga. Vino la sediul din Aleea Teisani 137A, Bucuresti pentru a vedea mostre de toate tipurile de cadite si placi din piatra naturala. Consilierii nostri te vor ajuta sa decizi.

Cum montezi cadita de dus | Sfaturi practice despre cadita de dus
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii