X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 28.06.2019

Reciclarea – un principiu mereu verde al arhitecturii ecologice

Arhitectura ecologica isi defineste crezul prin reducerea impactului negativ al constructiilor asupra mediului. Eficientizarea folosirii materiilor prime si a energiei, diminuarea consumurilor si folosirea unor resurse alternative, sunt elemente importante ale unei arhitecturi sustenabile. 
Reciclarea materialelor are un rol important in acest proces, reutilizarea implicand diminuari sensibile ale consumurilor energetice aferente. Cand o cladire este demolata se incearca recuperarea a cat mai multe materiale care se pot reutiliza. Lemnul de pilda se refoloseste pentru pardoseli. Si piatra se alege, se prelucreaza si se refoloseste. Iata cum:

1. Cum sa demolezi un perete din piatra naturala sau caramida
Daramarea unui perete ramas in picioare in urma demolarii casei este o operatiune pregatitoare. Se incepe de sus, prin indepartarea resturilor de adeziv si chit cu ajutorul unei dalti si a unui baros. Se lucreaza pe orizontala peretelui, indepartand reziduurile de mortar strat cu strat si extragand piatra sau caramida, acestea se curata apoi fiecare bucata in parte. Acolo unde resturile de mortar persista incearca sa scufunzi piatra in apa, rezultatele pot fi multumitoare. Daca inca raman resturi scufunda piatra intr-o baie de acid clorhidric diluat (ATENTIE, acidul e vatamator, poarta manusi, ochelari si imbracaminte de protectie). 

foto: homebuilding.co.uk

2. Cum sa alegi piatra sau caramida pentru reutilizare
Dupa ce ai curatat piatra sau caramida bine urmeaza sa-i alegi destinatia. O parte din piatra obtinuta din demolari, in special cea care s-a spart in timpul procesului, se zdrobeste in concasoare obtinandu-se fractii de diverse dimensiuni cu utilizari multiple in industria materialelor de constructii dar si ca piatra decorativa. O alta parte din piatra, cea mai compacta, se pregateste pentru folosirea in anumite placari. In alegerea pietrei potrivite se tine cont de faptul ca este posibil ca ea sa-si fi schimbat textura si aspectul in timpul folosirii.  Fiabilitatea pietrei recuperate este si ea mai scazuta. In functie de locul unde au fost folosite caramizile si pietrele au suferit solicitari mecanice sau climatice care au dus la schimbarea unor proprietati. Caramizile folosite la baza unei placari au suferit solicitari mecanice care le-au putut modifica porozitatea, de aici rata de absorbtie a apei. Va trebui sa eviti folosirea lor in medii umede pentru a nu se imbiba de apa. Placile din travertin, folosite pentru placarea fara rosturi a unei alei in gradina, au suferit solicitari mecanice si climatice (cicluri inghet-dezghet), folosirea lor, dupa demolare, pentru placari de alei cu trafic auto, fie si moderat, este nerecomandata din cauza posibilitatilor ca placile sa se sparga. Dilatatia si contractia placilor, in ani, a creat tensiuni care macina marginile placilor si le fac friabile. Totodata rezistenta mecanica a placilor este precara. Cand alegi piatra pentru reutilizare este bine  sa tii cont de istoria folosirii inainte de demolare.   

foto: brickandstoneart.blogspot.com
  
3. Foloseste piatra recuperata pentru amenajari exterioare
Amenajarile exterioare pot folosi cu succes piatra concasata, recuperata de la demolari sau direct din cariere, ca resturi in urma proceselor de prelucrare. Placarile de fatada, gardurile, stalpii, soclurile, toate pot fi executate cu piatra recuperata. Costurile in aceste conditii sunt mult mai scazute. Pietrele de dimensiuni mari nu se mai sparg, ele se pot folosi ca pasi japonezi in gradina ta. Pietrele de dimensiuni mai mari si cu grosime mai mare pot fi utilizate la constructia unor stalpi sau a unor pereti exteriori. Prin stivuire acestea formeaza structuri rezistente, daca se foloseste si adeziv pentru tinerea lor lipite atunci creste si rezistenta structurii. O casuta postala din piatra sau caramida se executa cu usurinta folosind resturile de la demolari.

foto: inhabitat.com

4. Foloseste resturile de placi de mari dimensiuni ca piatra poligonala 
Resturile provenite din placi de piatra sparte, de mari dimensiuni, se pot prelucra pentru a deveni piatra poligonala. Cu ajutorul unei dalti si a unui ciocan sau taind piatra cu o masina cu apa , piatra se sparge in bucati de diverse dimensiuni si cu forme asemanatoare pietrei poligonale. Se foloseste pentru placari verticale si orizontale exterioare (mai putin interioare). Pardoselile, drumurile si peretii din piatra poligonala, accentueaza un stil “vintage”, care da bine in orice placare de curte sau gradina. 

5. Aduna piatra refolosita in mozaicuri
Mozaicul clasic se executa din bucati mici de piatra, de acelasi tip. Acesta se monteaza indeobste pe peretii interiori aducand un plus de stil placarilor. Sunt insa situatii in care cerintele sunt mai putin pretentioase, ca atare se executa mozaicuri din pietre de diverse tipuri si dimensiuni cu singurul scop de a da placarii o fata estetica si in acelasi timp durabila. Travertin sau marmura, ardezie, limestone sau granit, toate se pot folosi in proiecte cu amenajari de mozaicuri mixte, efectele acestora sunt dintre cele mai spectaculoase la costuri minime, cu siguranta merita incercat.

6. Obtine efecte speciale cu piatra decorativa din resturi
Piatra decorativa se regaseste in felurite proiecte de amenajari interioare si exterioare. De la rocarie la pebble o multime de bucati din piatra, recuperate de la activitatile de demolare ori din resturile lasate de santierele noi, reziduurile tehnologice rezultate din prelucrarea pietrei la cariere sau la fabrici, contribuie la amenajari exterioare de gradina ieftine si consistente. Alegerea pietrei nu-i tocmai usoara si curatarea ei de asemenea, este posibil sa ai nevoie si de o prelucrare a suprafetelor, insa efortul este compensat prin pretul mic pe care-l ai de plata. 

foto: domusweb.it

PIATRAONLINE, generator de inspiratie chiar si in lumea produselor reciclabile, recomanda si sustine folosirea resturilor din piatra, acest material ecologic si rezistent, sub toate formele disponibile. Proiecte de amenajari exterioare complexe ori simple accente de gradina, toate indeamna la folosirea fiecarei bucati din piatra naturala, pentru fiecare bucata existand o posibilitate de reciclare. Resturile din piatra naturala, de dimensiuni si finisaje diferite, pot sluji in felurite proiecte si in special in cele cu buget limitat.

Vino la sediul din Bucuresti, Aleea Teisani nr 137 A, sector 1, si descopera pavilionul si show-room-ul deschise aici. Vei gasi o multitudine de tipuri de amenajari in piatra naturala, continand placi cu diverse dimensiuni si finisaje. Pe langa placile din granit, ardezie, limestone, marmura, travertin, vei gasi si resturi din acestea, comercializate la preturi competitive. 
 

Cum sa refolosesti piatra naturala din demolari
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii