X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Interviuri // pe 15.10.2019

Arhitectii sunt oameni ce schimba lumea prin natura meseriei lor

Eliza Yokina este un arhitect de origine bulgara, care a urmat cursurile Universitatii de Arhitectura si Urbanism ”Ion Mincu” din Bucuresti si care in prezent, este Senior Partner la Cumulus Architecture Office. Dupa absolvire, Eliza a lucrat in cadrul mai multor birouri de arhitectura de renume din Romania. In anul 2006 a pus bazele studioului de arhitectura SYAA alaturi de Adrian Soare, in 2012 a devenit membru fondator al asociatiei ”De-a Arhitectura” , an in care cartea sa, ”Vise despre case” a castigat premiul pentru cea mai buna carte pentru copii si tineret la Gala Industriei de Carte din Romania.
Eliza Yokina ne-a acordat un interviu in care a vorbit despre ce inseamna sa fii arhitect in Romania si despre proiectele sale.
           
1. Cine esti, dincolo de meseria pe care o ai?
O vietuitoare și eu pe pamant.

2. Care este cea mai importanta calitate pe care trebuie sa o aiba un arhitect, din punctul tau de vedere?
Arhitectul are nevoie de foarte multe calitati ca sa reuseasca sa proiecteze cladirile, astfel incat acestea sa aiba stabilitate, dar sa reziste si de-a lungul timpului. Aceste calitati pot fi usor sau complet diferite de la o cultura la alta, de la o perioada la alta. In Bucurestiul de astazi, cred ca un arhitect trebuie sa aiba suficient de multa sensibilitate si pricepere in a lucra cu un context arhitectural, legislativ si economic foarte complex, astfel incat produsul finit sa fie unul foarte bun, sa produca valoare. Nu stiu cum sa denumesc aceasta calitate. Pur si simplu avem nevoie de arhitecti foarte buni. 

3. De ce ai ales sa studiezi arhitectura in Romania?
Nu a fost neaparat o alegere asumata. A fost imbratisarea unei oportunitati si asumarea unui compromis. Ma pregateam sa studiez arta cand, dupa primul esec la examenul de admitere din Sofia, parintii mi-au sugerat sa urmez dreptul. Am ales sa fac ceva intre, si aceasta a fost arhitectura. 
Faptul ca am venit la studii in Romania in acelasi an, a fost o oportunitate. Astazi, uitandu-ma in urma, decizia de a urma arhitectura a fost un compromis fericit si ma consider atat norocoasa, cat si privilegiata sa practic aceasta meserie care intr-adevar, are de-a face destul de mult si cu legile (Dreptul), si cu arta, fara a fi nici una dintre ele. Mi se pare extrem de important sa-ti poti face jobul in fiecare zi cu bucurie si entuziasm, chiar daca inevitabil vin si momente de dezamagire, frustrare sau esec. Una peste alta, sa-ti castigi traiul dintr-o meserie pe care o iubesti, sa aduci valoare oricat de mica in viata oamenilor si a orasului, poate fi o poveste de bine.

4. Ce te inspira in creatiile tale?
Am primit de multe ori aceasta intrebare, dar nu am stiut niciodata ce sa raspund. 

5. Ce a insemnat pentru tine infiintarea proiectului ”De-a Arhitectura”?
Arhitectii sunt oameni ce schimba lumea prin natura meseriei lor. Chiar si atunci cand acest gest nu este asumat sau constientizat, ceea ce consider a fi o gratuitate, arhitectii tot produc schimbare micro in lumea in care lucreaza. De asemenea, ei iubesc meseria in general, si o practica cu mandrie si drag. Arhitectii lucreaza cu un concept si recunsc valoarea, stiu sa o produca, stiu sa evalueze social si economic societatea. Pe de alta parte, au tendinta sa se izoleze si sa se inchida fata de societate. Nu isi asuma riscul de a parasi proiectele lor pentru a face curat in oras. Totusi in ultimii 10 ani chiar si acest lucru s-a schimbat. Sunt foarte multe organizatii care doresc sa creasca calitatea multor aspecte legate de urban, rural, mediul construit, educatie etc. Noi am exploatat aceste caracteristici, dorindu-ne sa schimbam ceea ce consideram a fi o nedreptate in societatea noastra, si anume lipsa totala de cultura a mediului construit, cultura urbana. Avand in vedere cele enumerate mai sus, precum si nevoia si curiozitatea naturala a copiilor de a lucra altfel decat ce le ofera scoala, am dat nastere acestui proiect. ”De-a Arhitectura” a fost si este in continuare un succes. Pentru acest lucru sunt responsabili atat arhitectii care s-au implicat in program, organizatiile profesionale OAR (n.r. (Ordinul Arhitectilor din Romania) si UAR (n.r. Uniunea Arhitectilor din Romania), 
care ne-au sustinut mereu, dar si companiile din domeniu. Foarte multe dintre ele au fost sponsorii proiectelor noastre, pentru a putea pune proiectul la dispozitia societatii. 

6. Cum a evoluat acest proiect de la implementare si pana in acest moment?
Au trecut deja sapte ani de cand a inceput proiectul in forma de pilot, mai intai la cateva scoli din Bucuresti, iar acum se desfasoara in toata tara in aproximativ 150 institutii de invatamant, fiind format din mai multe proiecte sau Cursuri de predare gratuite. Recent am lansat si clubul ”De-a Arhitectura”, unde copiii care nu beneficiaza de program in scoala lor, pot veni la atelierele practice. Suntem o organizatie de 40 de membri si inca 100 voluntari in fiecare an, care merg la clase in fiecare saptamana, pentru a transmite copiilor cunostinte, idei si concepte despre mediul construit.

7. Daca ar fi sa ne dai o definitie neconventionala pentru proiectul ”De-a Arhitectura”, ce ai spune?
La ”De-a Arhitectura”, poti saruta o casa fara ca nimeni sa rada de tine!

8. ”De-a Arhitectura” este un proiect educational. De ce te implici in educatie? Ce schimbare iti doresti sa faci?
Fac parte dintr-o generatie in care am constientizat faptul ca trebuie sa dam din cea ce putem da inapoi lumii, din tot ceea ce am primit, ca sa inclinam balanta inspre bine. 

9. Unde vezi acest proiect peste cinci ani? Dar pe tine?
Proiectul va merge inainte. Pentru viitor ne-am rezervat gandul ca ne dorim ca educatia despre mediul construit sa fie integrata in programa scolara obligatorie, nu doar optionala. Arhitectura poate fi folosita si ca o unealta de fixare a cunostintelor din diversele materii -geografie, matematica, desen, fizica, muzica, literatura etc., deci poate fi integrata.

10. Esti arhitect si designer de obiecte pentru copii. De unde a aparut aceasta dorinta de a combina arhitectura cu crearea de jucarii?
Am facut cateva obiecte pentru copii, dar asta nu ma face nici designer, nici expert in acest sens. Imi face placere sa creez in acesta directie, din cand in cand.

Educatia prin arhitectura
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii