Grădina japoneză: șapte principii zen

28.04.2015
0 5 0
Rating:
Grădina japoneză: șapte principii zenGradina japoneză este un spațiu ce respectă principii profunde, este o reprezentare a universului, un spațiu ce este creat cu grijă pentru armonia între elemente și cu atenție asupra echilibrului vizual.

Un lucru extrem de interesant legat de grădina de inspirație japoneză este că aceasta nu are flori, ci adoptă mai degrabă un stil auster, strict. Acest lucru este datorat respectului pe care filosofia japoneză îl acordă florilor, se consideră că acestea sunt o expresie specială a vieții și se evită asocierea lor cu un simplu rol decorativ.

Principiile amenajării unei grădini japoneze sunt principii ce provin din filosofia Zen și sunt de o subtilitate distinctă, caracteristică întregii culturi tradiționale japoneze. Există șapte asemenea principii:

Kanso – simplitatea. Expresia (inclusiv într-o amenajare de grădină) trebuie să fie simplă, naturală iar concepția unui spațiu de grădină trebuie să pornească de la claritate, de la curățenie.


Sursa: www.skyscrapercity.com

Fukinsei – asimetria. În estetica Zen, se consideră că asimetria este modalitatea prin care se poate controla echilibrul într-o compoziție, tocmai pentru că imperfecțiunea este parte a existenței.

Citește și articolul despre terasa de inspirație japoneză!

Shibumi – frumusețea vine din eleganța simplității. Termenul definește de fapt gustul amărui, nostalgia. În amenajări exprimă frumusețea ca un concept ne-intruziv și subtil, lipsit de explicații vizuale.
Shizen – naturalul. Absența artificialului și un scop bine determinat în creație, nimic forțat sau impus. Este și mai interesant conceptul de shizen atunci când îi găsim explicația în filosofia zen: negarea naivului și a accidentalului. Se manifestă printr-o aparentă naturalețe și impresia spontaneității în amenajare.

Sursa: photo.net

Yugen – sugestia. Ceea ce nu se arată este mai important decât ceea ce se arată. Peisajele sunt un pic ascunse, jocul zonelor este plin de surprize, lacul reflectă anumite umbre, asocierile de texturi sugerează elemente, etc.

Datsuzoku – surpriza. Principiul pornește de la sentimentul de uimire, de surpriză, atunci când se iese din convențional. Principiul ne vorbește de o creativitate fină, ieșirea din convenție se face cu respect asupra emoției privitorului.

Seijaku – liniștea. Se caută o liniște activă, un calm energizat, atent și perceptiv. Această stare este scopul grădinii, care ar trebui să transmită privitorului energia liniștii active.
Dacă vrei o ofertă personalizată de piatră naturală pentru proiectul tău de amenajare al terasei, sună-ne la +4021 9907 sau scrie-ne.

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.