X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Bucatarie // pe 14.03.2019

Blaturile din piatra definesc fiabilitatea insulei in bucatarie

Design-ul bucatariei moderne incepe cu anii 30 ai secolului trecut cand Frank Lloyd Wright, unul din arhitectii marcanti ai vremii, inventeaza pentru clasa de mijloc conceptul “Open Space”.  De aici pana la insula pentru pregatirea mesei a fost doar un pas. Daca la inceput aceasta era o masa pe care se adunau vasele murdare, insula incepe sa capete functionalitati distincte, unele legate de bucatarie, altele din domeniul ospitalitatii. 

Dupa razboi aceasta a inceput sa fie folosita pentru un ceai frugal cu vecinul sau pentru o gustare cu familia. Imediat dupa 1960 Julia Child prezinta bucataria franceza la TV folosind o insula pentru lucru, acest aspect schimba perceptia populatiei despre folosirea spatiilor in bucatarie, observand ca aceasta permite nu doar perfectionare indemanarii in pregatirea mancarii, dar si invitarea unor oaspeti sa guste cateva aperitive proaspete.
Astazi insula este punctul central al bucatariei, in jurul caruia se intampla evenimentele. 

Cum dimensionezi insula din bucatarie

Sunt mai multe criterii dupa care se dimensioneaza insula, printre care:
• dimensiunea bucatariei – acesta este un factor restrictiv esential, intrucat nu putem face o insula fara sa tinem cont de cat de mare este bucataria. Atat dimensiunile insulei cat si forma ei depind de conceptul global al bucatariei  si de linia de design dorita. 
• design-ul bucatariei - insulele au cea mai mare libertate de exprimare in zonele “Open Space”, insa ele se pot instala si in bucatariile inchise. Zonele deschise, in care living-ul si bucataria apartin unui spatiu comun invita creativitatea sa se manifeste fara retineri.  
• functionalitatea – este un element esential in conceperea si dimensionarea insulei. Aceasta poate fi folosita pentru mai multe scopuri. Daca se intentioneaza folosirea insulei ca masa de lucru atunci aceasta este recomandabil sa fie dotata cu un blat de bucatarie din piatra naturala, un material rezistent, durabil si estetic. Acesta determina fiabilitatea insulei. Daca insa se doreste folosirea acesteia  pe post de masa, atunci va fi acoperita cu un blat din lemn sau alt material mai putin rezistent. 
• numarul de locuri – acest criteriu are in vedere folosirea insulei nu doar pentru pregatirea mesei dar si pentru servirea ei. Uzual se construiesc insule pentru doua pana la sase locuri pe scaune. 
• dotarile dorite – insula poate contine electrocasnice montate, spatii de depozitare, chiuveta. Dimensionarea si forma insulei tin de aceste dotari.

foto:  domakitchencafe.com

Dupa stabilirea criteriilor de tinut cont se trece la calculul propriu zis. Inaltimea insulei este de circa 100 cm, aici se tine cont de functionalitate si dotari. Aceasta inaltime o acopera si pe cea pentru montajul chiuvetei (80-90 cm) si permite totodata amplasarea unui numar de electrocasnice sub blat.  
Latimea (cu chiuveta inclusa) este tot de circa 100 cm iar lungimea se calculeaza in functie de numarul de scaune. Spatiul dedicat unui scaun este de 60 cm (pentru confort se merge pe 75 cm), iar inaltimea medie a scaunului de bucatarie este de circa 70 cm. Ramane ca distanta dintre scaun si blat sa fie de 30 cm (loc pentru picioare). 
In jurul insulei se lasa un spatiu de minimum 75-100 cm in orice directie. Deci o insula pentru doua persoane va avea dimensiunile urmatoare: lungimea L = 60 + 60 cm = 120 cm (fara dimensiunile picioarelor de sustinere sau a mobilierului de sub blat), latimea l = 100 cm si inaltimea h = 100 cm. 
In acest mod se calculeaza dimensiunile pentru un numar mai mare de locuri. Spatiul dimprejurul insulei, indiferent de forma, se recomanda sa fie de 75 - 100 cm (cel mai bine 120 cm). In cazul a doua sertare opuse deschise simultan, se recomanda ca spatiul sa fie de circa 100 cm.   

Tipuri de insule 

In functie de criteriile de mai sus se pot proiecta mai multe tipuri de insule. Precizam ca amplasarea si tipul insulei de bucatarie determina traseele utilitatilor. Iata cateva tipuri:
• insula clasica (tip masa) – aceasta are o forma dreptunghiulara, este simpla si permite utilizarea eficienta a spatiului. Se poate folosi atat pentru prepararea mancarii cat si ca masa. Este acoperita cu un blat de lucru, cel mai adesea din granit sau marmura. Se potriveste si in bucatariile mici, de apartament. Nu ofera spatiu prea mare pentru electrocasnice. Se poate standardiza, de aici costuri mai scazute.
• insula in forma de “L” – este potrivita pentru spatii mai largi, eventual in amenajarile “Open Space”. Ofera spatiu pentru pregatit masa, pentru chiuveta, de depozitare, pentru functionarea aparatelor electrocasnice si pentru amplasarea unor scaune. Se doteaza cu blaturi in special din piatra naturala, pentru durabilitate, cu canturi prelucrate  si colturi rotunjite.  

foto: securityserviceseattle.us

• insula in forma de “U” – necesita spatiu, este compatibila doar cu amenajarile “Open Space” sau cu cele pentru spatii publice. Ofera spatiu de depozitare amplu si de asemenea pentru electrocasnice si chiuveta. Suprafata de lucru este acoperita cu un blat, recomandabil din piatra naturala. 
• insula in forma de sector de cerc – este folosita cel mai des in restaurantele cu posturi de gatit la vedere. Ofera spatii ample pentru pregatirea si servitul mesei insa ceva mai mici pentru depozitare. Amplasarea  aparaturii electrocasnice este limitata.  
• insula mobila – are ca principala calitate versatilitatea. Insula sta pe un sistem de role care permite mutarea ei dintr-un loc intr-altul. Nu permite chiuveta si nici electrocasnice mari. Este potrivita pentru bucatariile mici. Se poate folosi pentru prepararea mesei si servitul ei. Se deplaseaza cu greutate la incarcare maxima. 
• insula tip mobilier – este in esenta un blat acoperind un mobilier. Este un element de decor care combina calitatile ambelor. Se incadreaza cu usurinta in stilul bucatariei. Pentru pastrarea acestuia se folosesc blaturi de lemn, mai putin rezistente.   

Cum alegi tipul de insula pentru bucataria ta

Pentru a alege cel mai eficient tip de insula trebuie sa stabilesti de la inceput pentru ce doresti sa o utilizezi.  Dintre functiile insulei ( preparare mancare, gatit, servitul mesei, depozitare, activitati de familie, primiri de oaspeti) unele sunt mai importante decat altele. Este bine sa faci o analiza in faza incipienta pentru a stabili prioritatile. 
Pe baza acestor prioritati si in urma calculelor pe cere le faci vei obtine un anumit tip de insula. In urmatoarea etapa trebuie verificat fluxul de lucru, adica posibilitatile de miscare in jurul insulei in desfasurarea activitatilor propuse. In aprecierea modului de utilizare coroborat cu economia de spatiu pe care ne-o dorim, apare pericolul de a avea o insula prea mica. 

foto: gilariverhouse.com

Practic cea mai mica insula are dimensiunile 60 x 60 x 100 cm. Un impediment major in alegerea insulei este estimarea numarului de scaune ce pot fi folosite simultan. Iti recomand sa consideri numarul de persoane din familie plus unu. Un alt criteriu important in alegere este luminozitatea care se poate asigura in zona. 
Se stie ca preparatul mesei are nevoie de lumina multa si asta necesita corpuri de iluminat cu actiune directa, amplasate chiar deasupra blatului. In sfarsit insula trebuie incadrata ca design in design-ul global al bucatariei, oferind acestuia un accent in acelasi stil. 

Modele de blaturi de bucatarie

Elementul central al insulei, cel in jurul caruia se invart toate cerintele si care reprezinta esenta existentei insulei este blatul de bucatarie. Sunt mai multe tipuri de material din care acesta se poate executa: piatra naturala, compozit, placi ceramice , table, lemn etc. Recomand piatra naturala ca fiind cel mai bun material prin rezistenta la factori mecanici, durabilitate si frumusete. Iata cateva tipuri de blaturi de folosit:

• blaturi din granit – sunt dure, rezistente la socuri mecanice si termice si partial la agenti corozivi. Au culori vii, se folosesc in special blaturi polisate, groase de 2-3 cm.
 
• blaturi din marmura – mai putin dure si sunt sensibile la pete si agenti corozivi. Aspectul are o estetica deosebita.  Se folosesc in special variantele polisate, groase de 3 cm, recomandate mai putin pentru pregatirea mesei cat pentru activitati de familie. 

PIATRAONLINE recomanda folosirea blaturilor pentru insulele de bucatarie. Viziteaza sediul din Aleea Teisani 137 A si descopera pavilionul si show-room-ul cu mostre de toate tipurile, pentru implinirea visului tau, oricare ar fi acesta.

Insulele in bucatarie de la necesitate la stil
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii