Natura fantastica in trei destinatii turistice de vis

26.01.2018
0 5 0
Rating:
Natura fantastica in trei destinatii turistice de vis

Continuam in acest articol sa facem cateva recomandari de vacanta, fiind siguri ca iubitorii de piatra naturala apreciaza si peisajele naturale, felul in care elementele de civilizatie s-au integrat perfect in decorul natural. Piatra - colorata sau nu, mai aproape sau mai departe de om, mai aspra sau mai neteda – a facut mereu parte din existenta omului. Astazi, poate mai mult ca niciodata, omul modern descopera valorile pietrei, atat in salbaticie, cat si in amenjarea unei case sale, a unui birou, a supermarketului sau a unui hotel...

”Pestera de marmura”, Chile

Pe lacul General Carrera, aflat pe granita care desparte Chile de Argentina, gasim un loc in care natura isi dezvaluie arta de a crea minunatii din piatra si apa. Parca incercand sa ne convinga ca trebuie sa cautam mereu in profunzime pentru a gasi adevaratele frumuseti, fatada stancii sub care se ascunde pestera nu invita deloc a fi explorata. Patrunzand sub stanca insa, descoperim un peisaj de vis.

Valurile au sapat timp de peste 6000 de ani in marmura o structura asemanatoare cu dansul colorat al Aurorei Boreale. Recunoscut de localnici drept ”Pestera de marmura”, locul este o adevarata capodopera a naturii, mineralele formand aici diferite straturi cromatice pe bolta pesterii: turcoaz, galben, purpuriu si verde.

Si pentru ca in natura totul colaboreaza, marmura si-a gasit in apa partenerul perfect. Superbele culori din bolta pesterii se reflecta in apa cristalina. Intensitatea luminii si accentele cromatice se schimba in functie de adancimea apei. La ”Pestera de marmura” se ajunge numai pe apa, cu ajutorul unui feribot sau in caiace care se pot imprumuta de la localnici.

Setenil de las Bodegas, Spania

Daca in ”Pestera de marmura” din Chile, piatra face spectacol in compania apei, stancile din satul Setenil de las Bodegas (Spania) ofera o peisaj uimitor rezultat din colaborarea pietrei cu aerul. Aici, in acest orasel din Andaluzia, casele sunt sapate in stanci, prin extinderea grotelor sau/si prin adaugarea unui perete exterior. Maurii, element civilizator important in Andaluzia, sunt cei care au consacrat aceasta asezare in secolul al XII-lea, desi dovezi ale existentei oamenilor in zona dateaza de acum 25.000 de ani. 

Prima parte din denumirea localităţii, ”Setenil”, desi este destul de stranie, isi gaseste originea in realitatea istorica. Sau cel putin in legenda. Numele trimite la faptul ca asezarea maura a rezistat atacatorilor crestini timp de sapte asedii. ”Setenil” vine din latina: ”septem nihil”, adica ”de sapte ori nimic”. Simplu, nu?

Cea de a doua parte a numelui  - ”las Bodegas” – provine din secolul al XV-lea, cand aici s-a inceput cultivarea pe vaste zone a vitei de vie de catre locuitorii crestini, stramosii celor care cu patru secole in urma au reusit abia dupa sapte incercari sa cucereasca locul.

Aici puteti urmari o filmare din Setenil de las Bodegas.


Poate ti-ar placea sa citesti si despre Monsanto, satul din granit.


Blagaj, Bosnia-Hertegovina

De fiecare data acolo unde oamenii au gasit locuri frumoase, au incercat sa isi construiasca locuinte, adaposturi. Frumusetea peisajelor a fost mereu combinata cu usurinta cu care acele locuri puteau fi aparate. De aceea exista cetati pe varful muntilor, la baza unor versanti, in vai cu o singura intrare... Natura, pe cat de salbatica este, pe atat de ospitaliera poate deveni.

Un exemplu de deschidere prietenoasa a naturii catre om este si Blagaj, un orasel din bazinul Mostar, în Hertegovina-Neretva, chiar la izvorul raului Buna. Peisajul bogat in ape, paduri si stanci masive in bataia soarelui si a vanturilor a inceput sa fie folosit la maxima lui ”capacitate” de la jumatatea secolului al XV-lea. Case din trunchiuri de copaci sau din piatra sunt construite intr-o simbioza perfecta cu asprimea rocilor si a pesterilor, dar si cu delicatetea lacurilor si cu vitalitatea relaxanta a apelor curgatoare.

Inca la noi se cunoaste prea putin cat de fascinante sunt locurile din Bosnia-Hertegovina, turistii romani preferand aglomeratele spatii (multe fara personalitate) din Grecia sau Turcia. Blagaj este doar o foarte mica – dar spectaculara – zona in care natura isi pastreaza salbaticia, fiind insa atat de blanda si primitoare cu cei care au intelepciunea de a se apropia de ea.

Toate aceste locuri de vis sunt rezultatul interactiunii dintre piatra, lemn si apa. Somptuozitatea, intimitatea, sentimentul de protectie, spectacolul uimitor al culorilor, creativitatea naturii, forta si voiosia ei sunt lucruri pe care piatra naturala le transmite din plin, le-a transmis si le va transmite mai departe.

De fiecare data cand amenajam un interior sau exterior cu piatra naturala, trebuie sa ne amintim ca fiecare bucatica de piatra contine in ea toate aceste lucruri frumoase si atat de necesare intr-o lume plina de artificialitate.

Surse: escapadarural.com, wikipedia.org, atlasobscura.com, traveldigg.com, forwardtravel.com

Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.