X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Piatra naturala folosita la gatit: friptura, pizza, legume...

publicat in: Bucatarie // pe 18.10.2017

.

Piatra naturala are atat de multe utilizari, incat exista putine domenii in care aceasta sa nu fie prezenta sub o forma sau alta. Am mai amintit pe acest blog despre folosirea ei, cu exceptia constructiilor, amenajarilor interioare si exterioare, in: articolele vestimentare si in accesorii de moda, incaltaminte, in industria auto, in electronica, birotica, mobila etc. Astazi vom arata cum se foloseste piatra naturala in arta culinara.

In primul rand, calitatile pietrei naturale sunt cele care o recomanda de la sine pentru uzul intr-un astfel de mediu: rezistenta termica, transfer termic uniform, aspect placut, intretinere usora, ignifuga, antimicrobiana, costuri accesibile. In aceste conditii, putem imparti destinatiile pietrelor naturale in doua categorii principale: preparare mancare si ornarea mesei. In acest articol ne vom referi la pregatirea bucatelor, urmand asupra decorarii mesei sa revenim intr-un viitor apropiat.

Blaturile din piatra pentru gatit

piatra de gatit

Cand vorbim despre blaturi de piatra naturala in bucatarie, toata lumea se gandeste la placile mari care ajuta la prepararea mancarii, care confera in acelasi timp si un aspect aparte, elegant, spatiului respectiv. Cu toate acestea cuvantul „blat” se mai foloseste in bucatarie si cu alt sens si scop. Destul de putin in Romania, carnea, fructele de mare, pestele sau legumele se pot pregati si pe un blat din granit Padang Yellow. Acesta are o dimensiune de 50 x 30 cm si o grosime de 2 cm. 

Foarte important! Piatra folosita in bucatarie la prepararea mancarurilor nu trebuie sa fie tratata cu impermeabilizant. Nu trebuie sa fie tratata cu nici un fel de substanta si nici sa nu aiba vreo plasa de ranforsare.

piatra de gatit

Aceste blaturi se folosesc pe post de plita, dar ele scot mult mai putin fum, iar caldura ramane constanta si uniforma mai mult timp decat in cazul metalului. Deci carnea se va gati mult mai bine, nu va iesi uscata, isi va pastra aroma si fragezimea. Trebuie tinut cont totusi ca este vorba de felii nu foarte groase de carne, pentru cele mai mari fiind totusi nevoie de gratar.

Plitele din piatra naturala se folosesc pentru mese delicate si elegante, care se servesc in interior sau pe terase, spre deosebire de gratare (tot din piatra naturala!), care sunt destinate unui alt gen de mese si petreceri. Insa in ambele cazuri, piatra naturala este cea care pastreaza cel mai bine savoarea preparatelor.

piatra de gatit

piatra de gatit

In plus, mai exista un avantaj blaturilor-plita din piatra naturala. Acestea – uneori de dimensiuni mai mari decat cele mentionate mai sus - sunt aduse pe masa si fiecare dintre invitati isi poate pregati friptura dupa cum doreste. Modul acesta de a servi masa se intalneste nu doar in restaurante - majoritatea de lux -, ci si in cadrul reuniunilor de familie sau in cadrul cinelor romantice. In aceste cazuri, blatul este pus pe un suport metalic.

piatra de gatit

Utilizarea blaturilor-plita:
1) inainte de prima utilizare
: se spala bine cu apa pentru a inlatura eventuala murdarie adunata in urma transportului. Se lasa la uscat o zi. Se pune piatra in cuptor si acesta se incalzeste la 200 de grade timp de o jumatate de ora. Nu se pune in cuptorul deja incalzit. Se scoate piatra cu ajutorul unei manusi antitermice si se unge cu ulei de masline pe ambele parti. Se poate folosi si ulei de floarea soarelui, dar acesta scoate putin mai mult fum. Se pune piatra in cuptor la aceeasi temperatura, pentru inca o ora. Toate aceste operatiuni sunt necesare pentru o cat mai buna igienizare a pietrei. Dupa prima utilizare, o simpla spalare cu apa este de ajuns. Se foloseste doar o parte a blatului.

2) folosirea la gatit: blatul se tine 1-2 ore in cuptorul incalzit la 240-260 de grade (se porneste aragazul dupa introducerea blatului). Acesta se mai poate incalzi, cu ajutorul unei plase, pe flacara de la aragaz sau pe carbuni, la gratar. Dupa aceea blatul se scoate si se poate transporta in locul unde urmeaza a se prepara carnea, fructele de mare sau legumele.

piatra de gatit

Important! A nu se gati carne congelata pe aceste blaturi-plite. Mare atentie la manevrare cand blaturile sunt luate de pe foc sau scoase din cuptor. A nu se atinge piatra o ora dupa ce este luata de pe foc. Nu trebuie pusa in apa cat este fierbinte. Daca o puneti in apa, in afara de aburii care va pot rani, exista riscul ca piatra sa crape dupa o vreme, in urma trecerii bruste de la cald la rece. Atentie la locul in care puneti piatra fierbinte: suprafata respectiva trebuie sa reziste la temperaturi inalte, deci recomandabile sunt fierul sau lemnul.

Piatra de copt paine, pizza, focaccia
Marele beneficiu oferit de acesta tehnica de preparare este ca temperatura patrunde de jos in sus, spre deosebire de cuptorul de aragaz in care temperatura invaluie aluatul din toate partile. Venind doar de jos in sus, transferul de caldura se face in masa si aluatul se coace in profunzime, coaja fiind ultima care se face. In cuptorul aragazului, coaja se face prima data si, pana se coace painea si in mijloc, coaja se poate intari.

piatra de gatit

In plus, pe o ”plita„ de granit Padang Dark nici fundul painii nu se usuca si nu se arde, asa cum se intampla de obicei cand se utilzeaza o tava metalica. Painea astfel pregatita se aseamana foarte mult cu cea facuta in cuptoarele traditionale.

Ca si in cazul folosirii pe post plita, si aici piatra se incalzeste aproximativ o ora, la aceeasi temperatura de 240-260 grade, fara ventilatie (maximum de putere al cuptorului). Piatra se asaza pe cea mai de jos sina a cuptorului. Pe sina de sus se lasa un vas cu apa, care are un rol foarte important in coacerea painii, datorita aburilor. Painea se pune direct pe piatra sau pe o hartie de copt. Se lasa la o temperatura de 250 de grade, aproximativ 20 de minute, sub influenta aburilor.

piatra de gatit

Se scoate vasul cu apa si se porneste ventilatia cuptorului. Painea se lasa in cuptor inca 30 de minute la copt. Dupa aceea, painea se scoate cu ajutorul unei spatule. Dupa o ora se poate scoate piatra din cuptor si se spala doar cu apa.

Painea se lasa la racit fara sa fie acoperita.

Indiferent de ce preparat intentionati sa gatiti pe o plita de granit sau de ardezie, PIATRAONLINE va ureaza Pofta Buna!

Surse foto: pinterest.com, smokeyjacks.com, pizzastones-r-us.com. 

Piatra naturala folosita la gatit: friptura, pizza, legume...
Comentarii:
Gabriel , Preț piatra
09/09/2019 16:08:00

Bună ziua, ma interesează o piatra pentru gătită, la ce preț este și cât durează livrarea, Va mulțumesc

Cristi, Pret piatra gratar
08/09/2019 23:38:00

Buna ziua! Doresc sa stiu cat costa un blat din piatra 40x30 cm. Multumesc!

Gabriel , Preț piatra
08/09/2019 17:28:00

Bună ziua, ma interesează o piatra pentru gătită, la ce preț este și cât durează livrarea, Va mulțumesc

Bogdanici , Piatra de gatit
01/09/2019 12:18:00

Vreau 2 pietre de gatit 50/30 0749347775

Moise Larisa, Piatra pentru copt paine
30/08/2019 18:00:00

Buna ziua. Ma intereseaza sa comand o piatra pentru copt paine in cuptor (aragaz zanussi) Aveti dimensiuni standard sau se face comanda ptr dimesiunea cuptorului?

Alina, Piatră gratar
28/08/2019 16:04:00

Bună ziua! Mă interesează o astfel de piatră pentru grătar, dimensiuni 75×45. Oare mă puteți ajuta,și cât ar costa?

ioan stolnicu, pietre pentru copt in cuptor si pe aragaz
24/08/2019 14:47:00

de ce nu este clar nimic caut o piatra pentru gatit in cuptor si pe ochiul aragazului de ce nu reusesc

Cristi, Pret piatra gratar
20/08/2019 14:47:00

Buna ziua! Doresc sa stiu cat costa un blat din piatra 40x30 cm. Multumesc!

stoica aurora, piatra pentru copt
23/07/2019 20:02:00

buna ziua. Ma interseaza sa cumpar o astfel de piatra pt gatit. Puteti va rog sa-mi spuneti care e pretul si daca aveti mai multe dimensiuni? Cum pot sa fac comanda? Va multumesc

Strinu Constantin, blat de piatra ptr grill 50/30/2
16/07/2019 08:26:00

Doresc sa comand daca aveti pe stoc 1 buc.Va rog oferta. Multumesc

Paul Herghelegiu, Piatra de vatra
24/05/2019 06:53:00

Buna ziua, ma intereseaza un blat din piatra pentru un cuptor de gradina pentru pizza . Diametrul necesar este de 660 mm. Astept cu interes răspunsul dumneavoastră. Cu consideratie, Paul Herghelegiu

Andrei H, Interes piatra gratar
27/02/2019 20:38:00

Buna ziua, ma intereseaza o astfel de piatra. La ce pret si care ar fi un termen de livrare? Va multumesc.

Draganescu, piatra de gatit
09/02/2019 19:41:00

Buna seara, inteleg ca pietrele de gatit au dimensiuni de 50/30 cm insa as vrea sa stiu daca se poate si taia o astfel de piatra la dimensiune de 45/30 cm..prctic sa taiem 5 cm din latime...

Petric Ana, Piatra pentru Copt
30/01/2019 17:56:00

Buna,am vazut articolul de pe siteul vostru cu piatra de copt.Comercializati si pietre de copt? Ma intrereseaza un pret pentru dimensiunea 30x40 cm. Multumesc

Adauga un comentariu:

Produse similare:

Pret cu TVA 165,37 Lei
 
Piese Speciale Granit Rock Star Grey Polisat 2cm
Cod PSP-2281
Produs adus pe comanda
Pret cu TVA 209,47 Lei
Produs adus pe comanda

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii