Piatra naturala folosita la gatit: friptura, pizza, legume...
publicat in: Bucatarie // pe 29.03.2021
.
Piatra naturala are atat de multe utilizari, incat exista putine domenii in care aceasta sa nu fie prezenta sub o forma sau alta. Am mai amintit pe acest blog despre folosirea ei, cu exceptia constructiilor, amenajarilor interioare si exterioare, in: articolele vestimentare si in accesorii de moda, incaltaminte, in industria auto, in electronica, birotica, mobila etc. Astazi vom arata cum se foloseste piatra naturala in arta culinara.
In primul rand, calitatile pietrei naturale sunt cele care o recomanda de la sine pentru uzul intr-un astfel de mediu: rezistenta termica, transfer termic uniform, aspect placut, intretinere usora, ignifuga, antimicrobiana, costuri accesibile. In aceste conditii, putem imparti destinatiile pietrelor naturale in doua categorii principale: preparare mancare si ornarea mesei. In acest articol ne vom referi la pregatirea bucatelor, urmand asupra decorarii mesei sa revenim intr-un viitor apropiat.
Blaturile din piatra pentru gatit

Cand vorbim despre blaturi de piatra naturala in bucatarie, toata lumea se gandeste la placile mari care ajuta la prepararea mancarii, care confera in acelasi timp si un aspect aparte, elegant, spatiului respectiv. Cu toate acestea cuvantul „blat” se mai foloseste in bucatarie si cu alt sens si scop. Destul de putin in Romania, carnea, fructele de mare, pestele sau legumele se pot pregati si pe un blat din granit Padang Yellow. Acesta are o dimensiune de 50 x 30 cm si o grosime de 2 cm.
Foarte important! Piatra folosita in bucatarie la prepararea mancarurilor nu trebuie sa fie tratata cu impermeabilizant. Nu trebuie sa fie tratata cu nici un fel de substanta si nici sa nu aiba vreo plasa de ranforsare.

Aceste blaturi se folosesc pe post de plita, dar ele scot mult mai putin fum, iar caldura ramane constanta si uniforma mai mult timp decat in cazul metalului. Deci carnea se va gati mult mai bine, nu va iesi uscata, isi va pastra aroma si fragezimea. Trebuie tinut cont totusi ca este vorba de felii nu foarte groase de carne, pentru cele mai mari fiind totusi nevoie de gratar.
Plitele din piatra naturala se folosesc pentru mese delicate si elegante, care se servesc in interior sau pe terase, spre deosebire de gratare (tot din piatra naturala!), care sunt destinate unui alt gen de mese si petreceri. Insa in ambele cazuri, piatra naturala este cea care pastreaza cel mai bine savoarea preparatelor.


In plus, mai exista un avantaj blaturilor-plita din piatra naturala. Acestea – uneori de dimensiuni mai mari decat cele mentionate mai sus - sunt aduse pe masa si fiecare dintre invitati isi poate pregati friptura dupa cum doreste. Modul acesta de a servi masa se intalneste nu doar in restaurante - majoritatea de lux -, ci si in cadrul reuniunilor de familie sau in cadrul cinelor romantice. In aceste cazuri, blatul este pus pe un suport metalic.

Utilizarea blaturilor-plita:
1) inainte de prima utilizare: se spala bine cu apa pentru a inlatura eventuala murdarie adunata in urma transportului. Se lasa la uscat o zi. Se pune piatra in cuptor si acesta se incalzeste la 200 de grade timp de o jumatate de ora. Nu se pune in cuptorul deja incalzit. Se scoate piatra cu ajutorul unei manusi antitermice si se unge cu ulei de masline pe ambele parti. Se poate folosi si ulei de floarea soarelui, dar acesta scoate putin mai mult fum. Se pune piatra in cuptor la aceeasi temperatura, pentru inca o ora. Toate aceste operatiuni sunt necesare pentru o cat mai buna igienizare a pietrei. Dupa prima utilizare, o simpla spalare cu apa este de ajuns. Se foloseste doar o parte a blatului.
2) folosirea la gatit: blatul se tine 1-2 ore in cuptorul incalzit la 240-260 de grade (se porneste aragazul dupa introducerea blatului). Acesta se mai poate incalzi, cu ajutorul unei plase, pe flacara de la aragaz sau pe carbuni, la gratar. Dupa aceea blatul se scoate si se poate transporta in locul unde urmeaza a se prepara carnea, fructele de mare sau legumele.

Important! A nu se gati carne congelata pe aceste blaturi-plite. Mare atentie la manevrare cand blaturile sunt luate de pe foc sau scoase din cuptor. A nu se atinge piatra o ora dupa ce este luata de pe foc. Nu trebuie pusa in apa cat este fierbinte. Daca o puneti in apa, in afara de aburii care va pot rani, exista riscul ca piatra sa crape dupa o vreme, in urma trecerii bruste de la cald la rece. Atentie la locul in care puneti piatra fierbinte: suprafata respectiva trebuie sa reziste la temperaturi inalte, deci recomandabile sunt fierul sau lemnul.
Piatra de copt paine, pizza, focaccia
Marele beneficiu oferit de acesta tehnica de preparare este ca temperatura patrunde de jos in sus, spre deosebire de cuptorul de aragaz in care temperatura invaluie aluatul din toate partile. Venind doar de jos in sus, transferul de caldura se face in masa si aluatul se coace in profunzime, coaja fiind ultima care se face. In cuptorul aragazului, coaja se face prima data si, pana se coace painea si in mijloc, coaja se poate intari.

In plus, pe o ”plita„ de granit Padang Dark nici fundul painii nu se usuca si nu se arde, asa cum se intampla de obicei cand se utilzeaza o tava metalica. Painea astfel pregatita se aseamana foarte mult cu cea facuta in cuptoarele traditionale.
Ca si in cazul folosirii pe post plita, si aici piatra se incalzeste aproximativ o ora, la aceeasi temperatura de 240-260 grade, fara ventilatie (maximum de putere al cuptorului). Piatra se asaza pe cea mai de jos sina a cuptorului. Pe sina de sus se lasa un vas cu apa, care are un rol foarte important in coacerea painii, datorita aburilor. Painea se pune direct pe piatra sau pe o hartie de copt. Se lasa la o temperatura de 250 de grade, aproximativ 20 de minute, sub influenta aburilor.

Se scoate vasul cu apa si se porneste ventilatia cuptorului. Painea se lasa in cuptor inca 30 de minute la copt. Dupa aceea, painea se scoate cu ajutorul unei spatule. Dupa o ora se poate scoate piatra din cuptor si se spala doar cu apa.
Painea se lasa la racit fara sa fie acoperita.
Indiferent de ce preparat intentionati sa gatiti pe o plita de granit sau de ardezie, PIATRAONLINE va ureaza Pofta Buna!
Surse foto: pinterest.com, smokeyjacks.com, pizzastones-r-us.com.
Sandor Laura, Piatra
09/01/2024 12:36:00
Minuta Voicu, Piatra de granit de gatit
02/03/2022 19:34:00
Pribelean Vasile, Piatrapentru cuptor
08/05/2021 15:44:00
Pribelean Vasile, Piatrapentru cuptor
08/05/2021 15:43:00
Alina Alina, Ce pret are?
15/04/2021 20:08:00
Razvan Paval, Foarte dezamagit
15/12/2020 14:03:00
Razvan Paval, Foarte dezamagit
15/12/2020 13:45:00
Raluca, Piatra pentru gatit
27/10/2020 18:23:00
Prundus Gabriel, Piatra gratar
14/10/2020 14:34:00
Valentin Stoica, Piatra pt gatit
08/09/2020 15:00:00
Valentin Stoica, Piatra pt gatit
08/09/2020 14:59:00
Victoria, Pretul
31/07/2020 17:41:00
Petrică Florin Justinian , Poartă de gătit.dimensiuni 50/30,sau mai mare dacă se poate
19/07/2020 15:46:00
Renata , Cumpar piatra naturala!
16/07/2020 14:17:00
Adriana , Pret piatra vulcanica de gatit, carne
06/07/2020 22:13:00
Radu, solicitare oferta
24/06/2020 09:18:00
Dinu Catalina, Comanda piatra de copt
22/05/2020 13:36:00
Ionel , Piatra Naturala pentru gatit
29/04/2020 14:01:00
Ionel , Piatra Naturala pentru gatit
22/04/2020 22:55:00
Ionel , Piatra Naturala pentru gatit
22/04/2020 22:54:00
Cantaragiu Givan, Piatra pentru copt
15/04/2020 11:24:00
Vasilescu Mioara, Pitești, piatră de copt granit
18/02/2020 20:20:00
Gelu belu, Raspundeti bah odata
14/11/2019 08:42:00
Aurelia Diaconescu, Piatra pentru copt
13/11/2019 16:00:00
Pauna, Blat copt cuptor
23/10/2019 14:55:00
Otava Ghita, Piatra gratar 30 x 40..
22/10/2019 14:30:00
Anghelescu Adrian , Piatră pentru copt
07/10/2019 22:37:00
Maria, Ma intereseaza o piatra
28/09/2019 11:15:00
Maria, Ma intereseaza o piatra
28/09/2019 11:01:00
Cristi, Pret piatra gratar
08/09/2019 23:38:00
Gabriel , Preț piatra
08/09/2019 17:28:00
Bogdanici , Piatra de gatit
01/09/2019 12:18:00
Moise Larisa, Piatra pentru copt paine
30/08/2019 18:00:00
Alina, Piatră gratar
28/08/2019 16:04:00
ioan stolnicu, pietre pentru copt in cuptor si pe aragaz
24/08/2019 14:47:00
Cristi, Pret piatra gratar
20/08/2019 14:47:00
stoica aurora, piatra pentru copt
23/07/2019 20:02:00
Strinu Constantin, blat de piatra ptr grill 50/30/2
16/07/2019 08:26:00
Paul Herghelegiu, Piatra de vatra
24/05/2019 06:53:00
Andrei H, Interes piatra gratar
27/02/2019 20:38:00
Draganescu, piatra de gatit
09/02/2019 19:41:00
Petric Ana, Piatra pentru Copt
30/01/2019 17:56:00