Piatra naturala folosita la gatit: friptura, pizza, legume...

18.10.2017
0 5 0
Rating:
Piatra naturala folosita la gatit: friptura, pizza, legume...

.

Piatra naturala are atat de multe utilizari, incat exista putine domenii in care aceasta sa nu fie prezenta sub o forma sau alta. Am mai amintit pe acest blog despre folosirea ei, cu exceptia constructiilor, amenajarilor interioare si exterioare, in: articolele vestimentare si in accesorii de moda, incaltaminte, in industria auto, in electronica, birotica, mobila etc. Astazi vom arata cum se foloseste piatra naturala in arta culinara.

In primul rand, calitatile pietrei naturale sunt cele care o recomanda de la sine pentru uzul intr-un astfel de mediu: rezistenta termica, transfer termic uniform, aspect placut, intretinere usora, ignifuga, antimicrobiana, costuri accesbile. In aceste conditii, putem imparti destinatiile pietrelor naturale in doua categorii principale: preparare mancare si ornarea mesei. In acest articol ne vom referi la pregatirea bucatelor, urmand asupra decorarii mesei sa revenim intr-un viitor apropiat.

Blaturile din piatra pentru gatit

piatra de gatit

Cand vorbim despre blaturi de piatra naturala in bucatarie, toata lumea se gandeste la placile mari care ajuta la prepararea mancarii, care confera in acelasi timp si un aspect aparte, elegant, spatiului respectiv. Cu toate acestea cuvantul „blat” se mai foloseste in bucatarie si cu alt sens si scop. Destul de putin in Romania, carnea, fructele de mare, pestele sau legumele se poate pregati si pe blaturi de granit sau ardezie. Acestea sunt de diferite dimensiuni, dar de obicei se incadreaza in 40 x 30 cm, cu o grosime de 2-3 cm.

Foarte important! Piatra folosita in bucatarie la prepararea macarurilor nu trebuie sa fie tratata cu impermeabilizant. Nu trebuie sa fie tratata cu nici un fel de substanta si nici sa nu aiba vreo plasa de ranforsare.

piatra de gatit

Aceste blaturi se folosesc pe post de plita, dar ele scot mult mai putin fum, iar caldura ramane constanta si uniforma mai mult timp decat in cazul metalului. Deci carnea se va gati mult mai bine, nu va iesi uscata, isi va pastra aroma si fragezimea. Trebuie tinut cont totusi ca este vorba de felii nu foarte groase de carne, pentru cele mai mari fiind totusi nevoie de gratar.

Plitele din piatra naturala se folosesc pentru mese delicate si elegante, care se servesc in interior sau pe terase, spre deosebire de gratare (tot din piatra naturala!), care sunt destinate unui alt gen de mese si petreceri. Insa in ambele cazuri, piatra naturala este cea care pastreaza cel mai bine savoarea preparatelor.

piatra de gatit

piatra de gatit

In plus, mai exista un avantaj blaturilor-plita din piatra naturala. Acestea – uneori de dimensiuni mai mari decat cele mentionate mai sus - sunt aduse pe masa si fiecare dintre invitati isi poate pregati friptura dupa cum doreste. Modul acesta de a servi masa se intalneste nu doar in restaurante - majoritatea de lux -, ci si in cadrul reuniunilor de familie sau in cadrul cinelor romantice. In aceste cazuri, blatul este pus pe un suport metalic.

piatra de gatit

Utilizarea blaturilor-plita:
1) inainte de prima utilizare
: se spala bine cu apa pentru a inlatura eventuala murdarie adunata in urma transportului. Se lasa la uscat o zi. Se pune piatra in cuptor si acesta se incalzeste la 200 de grade timp de o jumatate de ora. Nu se pune in cuptorul deja incalzit. Se scoate piatra cu ajutorul unei manusi antitermice si se unge cu ulei de masline pe ambele parti. Se poate folosi si ulei de floarea soarelui, dar acesta scoate putin mai mult fum. Se pune piatra in cuptor la aceeasi temperatura, pentru inca o ora. Toate aceste operatiuni sunt necesare pentru o cat mai buna igienizare a pietrei. Dupa prima utilizare, o simpla spalare cu apa este de ajuns. Se foloseste doar o parte a blatului.

2) folosirea la gatit: blatul se tine 1-2 ore in cuptorul incalzit la 240-260 de grade (se porneste aragazul dupa introducerea blatului). Acesta se mai poate incalzi, cu ajutorul unei plase, pe flacara de la aragaz sau pe carbuni, la gratar. Dupa aceea blatul se scoate si se poate trasporta in locul unde urmeaza a se prepara carnea, fructele de mare sau legumele.

piatra de gatit

Important! A nu se gati carne congelata pe aceste blaturi-plite. Mare atentie la manevrare cand blaturile sunt luate de pe foc sau scoase din cuptor. A nu se atinge piatra o ora dupa ce este luata de pe foc. Nu trebuie pusa in apa cat este fierbinte. Daca o puneti in apa, in afara de aburii care va pot rani, exista riscul ca piatra sa crape dupa o vreme, in urma trecereii bruste de la cald la rece. Atentie la locul in care puneti piatra fierbinte: suprafata respectiva trebuie sa reziste la temperaturi inalte, deci recomandabile sunt fierul sau lemnul.

Piatra de copt paine, pizza, focaccia
Marele beneficiu oferit de acesta tehnica de preparare este ca temperatura patrunde de jos in sus, spre deosebire de cuptorul de aragaz in care temperatura invaluie aluatul din toate partile. Venind doar de jos in sus, transferul de caldura se face in masa si aluatul se coace in profunzime, coaja fiind ultima care se face. In cuptorul aragazului, coaja se face prima data si, pana se coace painea si in mijloc, coaja se poate intari.

piatra de gatit

In plus, pe o ”plita„ de piatra nici fundul painii nu se usuca si nu se arde, asa cum se intampla de obicei cand se utilzeaza o tava metalica. Painea astfel pregatita se aseamana foarte mult cu cea facuta in cuptoarele traditionale.

Ca si in cazul folosirii pe post plita, si aici piatra se incalzeste aproximativ o ora, la aceeasi temperatura de 240-260 grade, fara ventilatie (maximum de putere al cuptorului). Piatra se asaza pe cea mai de jos sina a cuptorului. Pe sina de sus se lasa un vas cu apa, care are un rol foarte important in coacerea painii, datorita aburilor. Painea se pune direct pe piatra sau pe o hartie de copt. Se lasa la o tempertatura de 250 de grade, aproximativ 20 de minute, sub influenta aburilor.

piatra de gatit

Se scoate vasul cu apa si se porneste ventilatia cuptorului. Painea se lasa in cuptor inca 30 de minute la copt. Dupa aceea, painea se scoate cu ajutorul unei spatule. Dupa o ora se poate scoate piatra din cuptor si se spala doar cu apa.

Painea se lasa la racit fara sa fie acoperita.

Indiferent de ce preparat intentionati sa gatiti pe o plita de granit sau de ardezie, PIATRAONLINE va ureaza Pofta Buna!

Surse foto: pinterest.com, smokeyjacks.com, pizzastones-r-us.com. 





Review-uri si intrebari:

In acest moment nu sunt review-uri sau intrebari la acest produs.
Adauga un review sau pune o intrebare:
Ai achizitionat produsul? Vrem sa stim parerea ta, cu bune si rele! Scrie un comentariu si ajuta-i si pe alti clienti sa faca o alegere la fel de inspirata ca a ta!
Rating:
star
star
star
star
star
Nume
E-mail
Subiect
Comentariu
Toate campurile sunt obligatorii.
Prin publicarea review-ului, esti de acord cu termenii si conditiile site-ului.