X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Piatra naturala // pe 09.10.2019

Amenajari cu piatra naturala in spatii publice

Piatra naturala se poate folosi ca material de constructie in orice proiect, fie el de natura publica sau privata. Daca in proiectele private alegerea pietrei tine mult de subiectivismul proprietarilor si de preferintele lor, in cele publice exista criterii de alegere precise, stabilite prin standarde. In esenta spatiile publice acopera o arie larga, de la mall-uri la muzee, de la aeroporturi la spitale, de la gari la domeniul HoReCa. Pentru acestea criteriile se refera la durabilitate, rezistenta la trafic si la factorii de mediu, securitate in folosirea spatiului, costuri de mentenanta si altele. 
Plecand de la satisfacerea criteriilor rezulta ca avantajele utilizarii pietrei naturale in spatiile publice sunt dintre cele mai mari. Iata cateva dintre ele:

• proprietatile fizice remarcabile
• constanta caracteristicilor chimice
• posibilitatea de a fi taiata in formate mari
• costurile de mentenanta scazute
• sustenabilitatea (consumurile de energie cu piatra, de la extractie la utilizare, sunt mai mici decat pentru alte materiale)
• frumusetea
• atemporalitatea (nu se demodeaza niciodata)

Particularitatile folosirii pietrei in spatii publice nu tin doar de trafic, de conditiile de mediu si de pericolul agentilor corozivi dar si de tipul pietrei. In acest sens recomandam:

1. granitul – o roca dura si rezistenta la factorii de mediu dar si la cei corozivi, potrivita pentru traficul pietonal intens. Se poate folosi pe pereti sau pe pardoseala. Bun si pentru blaturi de bucatarie sau baie. 

2. ardezia – la fel de dura, rezistenta, se zgarie mai usor si se despica in mod natural. Este potrivita pentru trafic pietonal intens. Nerecomandata in zone in care se transporta obiecte taras pe pardoseala. Se foloseste atat pentru pereti cat si pentru pardoseli. 

3. sandstone – roca dura, rezistenta, cu grad de porozitate ridicat. Din cauza ratei de absorbtie a apei ridicate se recomanda in principal pentru placari verticale si orizontale in medii uscate. Pentru pardoseli necesita impermeabilizare. Suporta trafic pietonal intens. Are o variatie mai redusa de culoare decat alte tipuri de piatra, ceea ce o face utila in continuarea unor proiecte realizate cu sandstone.
 
4. marmura – piatra cu duritate medie si densitate mare, rezistenta la factori mecanici, mai sensibila la factorii coroziv si la zgariere. Recomandata pentru trafic pietonal mediu-intens (sedii birouri, muzee, blocuri locuinte, hoteluri, magazine, mall-uri), mai putin in medii cu pericol de agenti corozivi (restaurante, cantine, gari, aeroporturi) 

5. travertinul -  o roca cu duritate medie si densitate variabila, unele varietati au porozitate ridicata, rezistenta la factori abrazivi, sensibila la agentii corozivi si la zgariere. Recomandata pentru trafic mediu, in zone mai uscate. 

6. limestone – piatra cu duritate si porozitate medii, rezistenta la factori abrazivi si sensibila la cei corozivi. Recomandat pentru trafic mediu, de preferat in zone mai uscate. 

Finisajul pietrei naturale este esential in spatii publice intrucat influenteaza securitatea deplasarii si cheltuielile de mentenanta. Urmatoarele tipuri de finisaje se folosesc in spatiile publice:

natur – fara finisaj, piatra nu se prelucreaza dupa taiere
polish – reflecta lumina puternic, se obtine prin lustruirea suprafetelor. Finisajul lustruit creeaza pericol de alunecare. Nu se recomanda placarea pe paroseli in spatii umede (bai, bucatarii). Pentru a diminua pericolul alunecarii pe caile de acces se recomanda stergerea acestora dupa spalare cu un mop uscat, din microfibra, astfel incat apa sa nu stagneze pe suprafata. Cheltuielile de mentenanta sunt mai scazute pentru suprafetele polisate. Pardoselile polisate se pot folosi in mall-uri, cladiri de birouri, muzee. 
mat – finisaj obtinut prin slefuire pana la obtinerea unei suprafete netede, cu grad mai redus de reflexie decat o suprafata cu finisaj lustruit. Suprafata are un coeficient de frecare mai mare si ca atare un pericol de alunecare redus. Reprezinta cea mai buna solutie pentru suprafetele cu trafic intens, indiferent de tipul pietrei.  
neregulat – un finisaj de tip antichizat, scapitat, fiamat, uzat, buciardat, sablat etc, adica un finisaj care ofera un coeficient de frecare ridicat si pericol de alunecare redus. Aceste tipuri sunt rezistente la factorii abrazivi insa cheltuielile de intretinere sunt mai ridicate. De aceea sunt evitate pentru placarile de pardoseli sau se folosesc pe arii limitate. In schimb se pot placa peretii.
Cel mai des folosite sunt finisajele lucios si mat. 

In afara de tipul pietrei si de finisaj, conteaza si dimensiunile placilor. In spatiile publice se pot folosi placi patrate si dreptunghiulare, cu dimensiuni de la 10 x 10 cm pana la 50 x 50 cm sau mai mari (90 x 60 cm sau chiar 120 x 90 cm). Grosimea placilor pleaca de la 1.2 cm. Toleranta pentru placile de 1.2-1.5 cm este de ± 1.5 mm, rezulta ca placile au grosimi plecand de la 1 cm. Placile cu grosime mai mica se folosesc in zonele cu trafic restrictionat.  Pentru trepte grosimea pleaca de la 1 cm (recomandat 1.2 cm) iar pentru contra-trepte este suficient 1 cm (in conditii de stabilitate). Podestele au nevoie de minim 1.2 cm grosime. 

PIATRAONLINE expune in pavilionul si showroom-ul deschise in Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, mai multe tipuri de piatra pentru proiecte publice, in amenajari elocvente. Alaturi de asistenta de specialitate oferta contine si preturi de materiale si servicii foarte competitive. 
Vino la PIATRAONLINE pentru proiectele tale de amenajari in spatii publice ! 
 

Ghid de alegere a pietrei naturale pentru proiecte publice
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii