X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Casa de piatra // pe 01.08.2018

Scarile sunt elemente esentiale ale vietii noastre cotidiene, greu de conceput fara ajutorul acestora. Interioare sau exterioare, executate din diferite materiale cum ar fi: piatra, lemn, sticla, metal, beton, clasice sau moderne, cu un design comun sau veritabile unicate, scarile sunt o parte componenta insemnata a existentei noastre de zi cu zi, reprezentand mai mult decat o simpla constructie care leaga doua niveluri. 

Ca domenii de utilizare scarile se intalnesc peste tot. In blocurile de locuinte predomina scarile din beton, in vreme ce scarile secundare, de folosit in caz de incendiu, sunt executate din metal, scarile de serviciu interioare fiind executate tot din beton. Cladirile vechi, locuri in care fastul se impleteste cu istoria, se bucura de scari exterioare din marmura deschisa la culoare, largi si primitoare, in vreme ce birourile moderne, cu geamuri mari si desfasurandu-si activitatea pe mai multe niveluri, dezvolta sisteme de scari din sticla, care permit luminii sa patrunda pana in cele mai ascunse cotloane. Din ce in ce mai des sunt folosite scarile din lemn, atat in locatii istorice, unde le gasim alaturate scarilor din piatra, dar si in vile particulare, ca scari interioare pentru folosinta proprietarilor.

In functie de destinatia scarilor acestea au un design simplu, derivat din conceptul lucrului util si practic (scari de bloc, de incendiu, scari industriale) sau un design modern, indraznet, cu zig-zag-uri si ondulari unice (scari interioare pentru birouri, scari de locuinte private pretentioase). Principial se pot executa trepte in cele mai felurite moduri insa proiectarea difera in functie de fiecare caz concret. Scarile exterioare se executa din material rezistente la factorii de mediu, in principal beton, piatra, lemn, metal.

Inainte de executarea unui proiect specific de cele mai multe ori este necesar un studiu de fezabilitate, prin care se analizeaza cat de realizabil este proiectul si totodata se face un raport intre costul investitiei si ce profit se realizeaza in urma acesteia. Studiul este realizat de o firma de arhitectura iar rezultatele acestuia contin cel putin:

 1. Desene tehnice în format PDF și DWG
 2. Imagini 3D
 3. Parte scrisa pentru analizarea fezabilitatii tehnice
 4. Oferta de executie a proiectului scarii
 5. Solutii alternative in cazul in care rezultatul studiului este negativ

Odata destinatia cunoscuta, materialele alese si studiul de fezabilitate executat si aprobat, se trece la achizitia materialelor. Uzual structura scarilor se executa din beton, acesta se placheaza ulterior cu piatra naturala sau lemn. Scarile clasice se executa cel mai adesea din lemn, fara ca acesta sa se aseze pe o structura solida. Scarile din lemn, clasice sau moderne, au avantajul ca se pot executa in felurite modele prin prelucrarea suprafetelor ( inclusiv cele de sub treapta), dupa cum ne dorim, intrucat lemnul este un material mai moale si mai usor de prelucrat.  Mai des intalnite in interior, scarile de lemn au si avantajul ca sunt mai usoare ca greutate si ca montaj. 

Ele dau o atmosfera de intimitate, vibratia lemnului este profunda si linistitoare, dau rezultate bune in zonele cu trafic mic, cel mult mediu, insa nu raspund la fel de bine situatiilor in care este necesara o rezistenta sporita. In zonele cu trafic mare, in cele unde actioneaza factorii de mediu, coborand in mare de pe falezele inalte sau acolo unde se cer fast si maretie, cele mai potrivite solutii sunt scarile de piatra. Scarile din piatra naturala rezista mai bine in regim de vibratii si in conditii de utilizare grele.

Scarile din piatra cu montaj interior se executa pe o structura din beton si eventual caramida. Aceasta structura se construieste dinainte, conform proiectului general, in care este cuprinsa. Odata structura construita se trece la placarea ei, care poate sa fie cu placi cat lungimea treptei din beton, prin taiere direct din lastra la dimensiunile cerute sau cu placi mai mici dupa tehnologia unei placari de pardoseala.

Montajul placilor debitate direct din lastre se face astfel:

 1. Se masoara foarte precis dimensiunile placii pe lastra si se debiteaza lastra, se foloseste un fierastrau circular de mana dotat cu discuri diamantate si abrazive pentru piatra si o masa de taiat, dupa caz.
 2. Se verifica si planeitatea stratului suport cu nivela, se indreapta in cazul in care suprafata este deformata
 3. Se verifica planeitatea placii decupate, aceasta  ar trebui sa aiba aceeasi grosime pe toata suprafata, pentru ca treapta sa fie dreapta. Daca acest lucru nu se intampla montam la mica distanta (1 cm) de fiecare colt al placii, direct in mortarul treptei de granit, patru suruburi autofiletante. Asezam placa deasupra si reglam cu o surubelnita inaltimea din suruburi, folosim o nivela pentru asigurarea planeitatii.
 4. Se prelucreaza muchia cu ajutorul unui polizor unghiular dotat cu discuri abrazive 
 5. se masoara si se traseaza locul treptei de piatra pe suprafata din beton, se aplica adeziv (mortar) pe suprafata suport dar si pe suprafata placii, se aseaza placa pe treapta din beton si se lipeste de aceasta. Daca folosim adeziv, acesta va fi din categoria celor flexibile.
 6. Se verifica in permanenta planeitatea cu nivela
 7. Contra-treapta se monteaza in acelasi mod. Daca treapta este mai lunga si depaseste lungimea si latimea treptei din beton atunci treapta din piatra se monteaza prima, apoi contra-treapta. Daca nu se intampla asa si cele doua se unesc intr-un unghi drept, atunci se poate monta intai contra-treapta.

Alegerea pietrei pentru trepte se face tinand cont de mai multi factori cum ar fi destinatia scarii, rezistenta la factori de mediu, conditiile de trafic, greutatea, pretul. Alegerea grosimii treptelor pentru scara este importanta intrucat cele mai multe scari se deterioreaza in timp prin ruperea muchiilor de grosime neadecvata. Montajul treptelor este si el de multe ori responsabil de durata de viata a acestora, un montaj defectuos, fara respectarea tehnologiei, va duce la deteriorarea treptelor curand dupa instalarea lor. Scarile din granit (scari granit) sunt cele mai rezistente si comportarea lor este foarte buna in mediul exterior si in zonele cu trafic mare. Scarile din marmura (scari marmura) se utilizeaza mai ales in spatii elegante, cu trafic (recomandat mediu-mare), atat exterioare cat si interioare.

Marmura este un material care confera o distinctie deosebita placarilor si de aceea este utilizata pentru realizarea treptelor interioare si exterioare in cladiri si palate mari de sute de ani. Se poate utiliza si in placarile din vilele de lux. Scarile din limestone (scari limestone) se folosesc atat in medii interioare cat si exterioare, in zone cu trafic mic sau mediu. Scarile din travertin (scari travertin) se folosesc in medii interioare si exterioare, in zone cu trafic mic-mediu. Prin culori si textura scarile din travertin au o frumusete aparte si emana o perenitate arhaica sau rustica cu accente deosebite (scari travertin 2).

Scarile se pot placa (conform tehnologiei clasice aplicata la pardoseli si placari verticale) si cu dale mai mici decat cele taiate direct din lastra. Pentru aceste placari se folosesc placi din ardezie (scari ardezie french pattern) care realizeaza un montaj foarte frumos si in plus au o foarte buna rezistenta la factori de mediu. Treptele din ardezie se monteaza in zone cu trafic mediu si mare. Se folosesc si treptele cu placi din granit (trepte cu placi granit), insa cele din marmura ( trepte cu placi marmura) si travertin (trepte cu placi din travertin) sunt des intalnite. In montajul treptelor formate din placi se foloseste un adeziv flexibil.  Contra-treptele se aleg de obicei din acelasi material si se monteaza conform acelorasi tehnologii.  Se pot folosi insa texturi diferite datorita solicitarilor diferite intre treapta si contra-treapta. Intrucat treptele trebuie sa aiba un coeficient de frecare ridicat pentru a se evita alunecarea se recomanda ca acestea sa aiba finisajul mat sau fiamat chiar, pentru contratrepte se poate folosi finisajul polish, care se intretine mai usor.

Tendintele noi promoveaza si utilizarea de materiale diferite pentru treapta si contra-treapta, pentru contra-treapta o solutie fiind terrazzo care aduce o nota vesela in constructia scarii si se intretine usor. Variantele de terrazzo mix pattern (contratreapta terrazzo amestecat) se executa in culori vii si amestecul de modele da o mare doza de prospetime placarilor. Pentru placari mai echilibrate se poate folosi un terrazzo cu modele geometrice clasice (contratreapta terrazzo).

Pentru interioare scarile din piatra pot aparea intr-un design spectaculos care nu tine cont de suportul din beton sau caramida. Ele se pot monta pe suport din metal prin prindere sau incastrare in acest suport. Placile folosite au grosime variabila, intre 1-3 cm, in functie de traficul asteptat.

Prelucrarea canturilor este foarte importanta.

Scarile exterioare se pot executa din diferite tipuri de piatra. Se foloseste structura din beton dar sunt situatii in care treptele scarii se taie in stanca sau se executa direct pe suprafata acesteia . Pentru cazul in care se foloseste structura din beton treptele scarii se pot executa din granit, ardezie, marmura, travertin insa si din piatra decorativa (ardezie poligonala trepte). Acesta se monteaza cu folosirea unui adeziv flexibil (adezivi) si a unui chit (chit rosturi) pentru rosturi de peste 5-6 cm. 

In functie de materialul folosit si de trafic scarile se trateaza cu solutii de impermeabilizare pentru o viata mai lunga. Procedeul se desfasoara dupa urmatorii pasi:

 1. Curatare cu un detergent specific (detergenti). Daca suprafata contine pete acestea trebuie indepartate (detergent murdarie santier) (detergent pete grase) (decapant)
 2. Impermeabilizare cu un impregnator dupa finisajul pietrei. Pentru finisaj lustruit se folosesc impregnatori specifici (impermeabilizant MPG),( impermeabilizant stone oil), iar pentru cei cu aspect mat se folosesc cei din familia LTP Mattstone (impermeabilizant mattstone H2O) (impermeabilizant mattstone).
 3. Finisare cu o solutie pentru sigilarea de suprafata (ironwax satin) ( ceara neutra) sau intensificare a culorii (colour intensifier) Pentru trepte este necesar sa se realizeze impregnarea in vreme ce pentru contra-trepte este suficienta sigilarea.
 4. Intretinere . Pentru intretinere trebuie indepartat praful de pe suprafata treptelor (cel mai bine cu un aspirator), apoi acestea se spala cu un detergent neutru (detergent neutru). Pentru mentenanta se folosesc solutii profesionale (detergent suprafete nelustruite) (sapun lichid).

PIATRAONLINE ca #generatordeinspiratie ofera clientilor sai o gama variata de solutii integrate pentru executia proiectelor de scari. Trepte si contratrepte din granit, marmura, travertin, limestone (trepte limestone), adezivi, chituri, solutii de curatare, impermeabilizare si intretinere, toate livrate catre tine intr-un singur pachet astfel incat sa controlezi personal si direct intreaga comanda. O astfel de livrare iti ofera garantia compatibilitatii tuturor componentelor pachetului, precum si un termen unic, incepand de la care poti incepe lucrul.

Scara - principala atractie intr-o casa
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Piese Speciale Granit Padang Dark Polisat 2cm - Lichidare stoc
Cod PSP-2277
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 248,05 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Piese Speciale Granit Peach Red Fiamat 2cm
Cod PSP-2278
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 165,37 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Piese Speciale Marmura Crema Royal Polisata 1.7cm
Cod PSP-3218
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 258,30 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Piese Speciale Marmura Kavala Cross Cut Polisata 3cm
Cod PSP-2288
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 221,59 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Piese Speciale Marmura Volakas Polisata 3cm
Cod PSP-2293
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.
Pret cu TVA 252,00 Lei
Produsul va fi livrat in aproximativ 7 zile lucratoare.

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii