X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Casa de piatra // pe 11.04.2019

Cum alegi treptele pentru ca imaginea sa devina fapt

Scarile, aceste element de constructie care ne permit sa traim si sa visam pe verticala, vechi si totusi mereu noi, par lucruri atat de simple, incat executia lor apare ca elementara. Insa nu-i chiar asa. In primul rand conteaza destinatia lor. 
Scarile care asigura circulatia intr-o cladire se numesc scari principale, cele cere asigura evacuarea si pot fi folosite pentru o parte dintre niveluri (sau pentru toate) sunt secundare. In functie de locul de amplasare scarile sunt de interior sau de exterior, o parte dintre cele de exterior au un design deosebit si o arhitectura grandioasa, acestea sunt scarile monumentale.  In practica se intalnesc multe clasificari pentru scari: 

• Dupa structura: scari cu trepte portante – treptele sunt executate din diverse materiale si sunt uzual prinse pe pereti portanti sau pe grinzi de vang (acestea nu formeaza o placa unitara), scari cu rampe portante – acestea formeaza o placa unitara 
 
• Dupa forma: scari din elemente liniare, scari cu rampe elicoidale, scari cu trepte suspendate etc.

• Dupa materialul folosit: beton armat, metal, piatra, lemn si sticla
Detaliind aceasta ultima clasificare vom obtine informatii consistente despre trepte. Si despre modul de placare a scarilor.
 
1. Cum placam scarile din beton armat cu piatra naturala - betonul armat este principalul material din care se executa scarile interioare principale in blocuri de apartamente sau de birouri. La fel si scarile exterioare. Finisajele de pe treptele acestor scari sunt mozaicul turnat, piatra (naturala sau artificiala), placile ceramice, caramida, lemnul, covoarele PVC, mochetele si covoarele din cauciuc. Fiecare dintre acestea au caracteristici proprii, diferite de ale celorlalte, avantaje si dezavantaje. Dintre toate modelele, cele care combina in mod fericit cerintele de sustenabilitate si ecologie in raport cu pretul sunt treptele din piatra naturala. Fie ca sunt blocuri din piatra ori doar placi, acestea raspund cel mai bine si necesitatilor estetice ale treptelor. Iata cateva tipuri de trepte din piatra naturala:

• Scari interioare cu trepte din marmura – acestea combina trainicia marmurei cu frumusetea ei deosebita. Cu finisaje polisate, buciardate ori antichizate, treptele din marmura sunt potrivite atat scarilor interioare de bloc, cat si celor de spatii publice, dar si de vila. O buna parte din scarile exterioare, in special cele monumentale, sunt executate din marmura.
 
• Scari interioare cu trepte din travertin – acestea sunt mai putin somptuoase decat cele din marmura, insa au culori si texturi echilibrate si linistitoare. Finisajele lor cel mai adesea sunt mate sau periate, dezvoltand elementul arhaic. Sunt potrivite oricaror proiecte de interior si exterior, rezidentiale sau publice. 

• Scari interioare in spatii inguste – pot fi din marmura sau travertin, mai rar din alta piatra naturala. Acestea sunt folosite in general ca scari interioare de mansarda, permitand accesul in aceasta zona. 

• Scari interioare in spirala – folosite in zone inguste sunt scarile folosite in principal la monumentele istorice (cetati medievale), ca acces intre niveluri. Pentru executia lor se foloseste piatra obisnuita, cum ar fi piatra de rau, treptele sunt mici si nefinisate, importanta fiind asigurarea accesului, de cele mai multe ori pentru ostenii aparatori ai cetatii. In locuinte se folosesc pentru accesul in zone mai putin folosite (mansard, poduri, terase).

• Scari exterioare din ardezie si granit – folosite cu succes atat la interior cat si la exterior, le nominalizam ca scari exterioare din cauza rocilor deosebit de dure din care sunt executate. Granitul si ardezia, in orice finisaj, rezista bine la actiunea factorilor de mediu, abrazivi si corozivi, la ciclurile inghet-dezghet si la razele ultraviolete. 
Scarile placate cu piatra naturala au atat treptele cat si contra-treptele din acelasi material, insa finisajele pot fi diferite. Treptele pot fi dintr-o bucata sau din mai multe placi, cu ciubuc sau fara, cu canturi finisate sau nu. Finisajele de cant sunt in general de tip bizot sau baston (eventual semi-baston).  

2. De ce alegi scari din lemn pentru interioare – acestea se executa in principal din stejar, brad, pin, frasin, fag, nuc si ulm. Pentru scari interioare de muzeu ori in resedinte pretentioase se foloseste lemn pretios (mahon). O atentie deosebita se da canturilor, care au posibilitati de uzura accentuate. Treptele de lemn se trateaza si pot sta pe suport din lemn sau beton. In mediile umede se folosesc esente rezistente la umiditate. Chiar daca esentele rezistente permit folosirea treptelor si scarilor din lemn si la exterior totusi se recomanda folosirea acestora la interior.

foto: stylecraftstairs.co.nz

3. Cum utilizezi scarile din metal – acestea sunt utilizate ca scari decorative sau tehnice. Treptele lor sunt executate din metal care se acopera pentru evitarea oxidarii in timp. Se folosesc indeosebi otelul “corten”, cel inoxidabil si aluminiul. 

foto: stairsideas.com

4. Scarile din blocuri de piatra sunt preferate in proiectele mari – acestea sunt scari cu trepte din piatra. Se prefera sprijinirea treptelor pe o structura din beton. 

5. Unde se monteaza scarile din sticla. 
Acestea au rol decorativ. Sunt executate din sticla securizata, se folosesc in special pentru interior, in resedinte rezidentiale. Se pot prinde pe o singura parte, direct de peretele portant.
PIATRAONLINE sustine placarile treptelor cu piatra naturala, pentru rezistenta acestora, frumusetea si raportul calitate/pret foarte convenabil.

 
 
Vino si descopera piatra naturala din pavilionul si show-room-ul deschise in Bucuresti, Aleea Teisani 137 A, unde multitudinea de solutii disponibile te va surprinde si-ti va depasi, cu siguranta, asteptarile. 
 

Scarile interioare si exterioare de la imagine la fapt
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii