X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Do it yourself // pe 12.12.2018

Sapa este un material de constructie esential intrucat ea este suportul pardoselii, fie ea din parchet, piatra naturala, gresie sau alt material. Acest suport trebuie sa asigure conditii optime de aplicare a pardoselii, nivelul corerspunzator si uniformitatea suprafetei.  Din punct de vedere al compozitiei sapa este o pulbere alcatuita din ciment (ipsos), nisip si rasini, cu calitati imbunatatite cu ajutorul unor aditivi speciali, care se amesteca cu apa si formeaza un mortar consistent si cu o anumita granulatie. Acest mortar se aplica pe suprafata curata, neteda, fixa si nedeformabila a substratului anterior. 

1. Cum alegi sapa de egalizare
2. Cum alegi sapa autonivelanta
3. Cum verificam o sapa 

In functie de utilizare se comercializeaza doua tipuri de sape:
• Sapa de egalizare – cu rol in stabilirea unei cote a pardoselii 
• Sapa autonivelanta – cu rol de uniformizare a suprafetei
De multe ori se aplica intai sapa de egalizare si apoi sapa autonivelanta. 

1. Sapa de egalizare
Aceasta sapa se bazeaza pe un amestec in care nisipul are granulatie mai mare. Ea se aplica direct pe substratul din beton, placi ceramice vechi sau lemn. Grosimea de aplicare a sapei de egalizare depinde de traficul de pe pardoseala, de faptul ca pardoseala este termoizolata sau incalzita si de alti factori. Sapa de egalizare se aplica prin turnare in forma umeda, semi-umeda, uscata. Sunt mai multe tipuri de sapa:

• Sapa simpla (de aderenta, monolit) – aceasta se aplica direct pe substrat. Are rol de egalizare si nu poate opri apa. 
• Sapa glisanta (cu straturi separatoare) – este tipul de sapa care are intre ea si suport un strat separator. Acest strat poate fi din carton bituminos, din folie PVC sau alt material, nu izoleaza nici fonic, nici termic si nici nu este hidroizolant.  
• Sapa flotanta – in acest caz exista mai multe straturi de separatie (din polistiren, vata minerala, folie PVC etc) cu rol termo-izolant sau fono-izolant. Acest tip de sapa este foarte folosit din cauza avantajelor pe care le ofera.

Sapa de egalizare se aplica intr-un strat variind in general intre 2-5 cm, direct prin turnare pe substrat ( 2 cm pentru sapa simpla, 3 cm pentru cea glisanta si 4-5 cm pentru sapa flotanta).  Daca substratul este din beton atunci acesta trebuie sa fie maturizat, proces care se considera terminat dupa 28 zile de la aplicare. Consumul este in functie de producator, un consum mediu de 40 kg/mp de sapa pentru un strat de 2 cm este considerat ca normal. In conditii de temperatura si umiditate normale si cu respectarea conditiilor de montaj uscarea completa a sapei se produce in circa 7 zile.  Inainte de aplicare pe substrat se aplica o amorsa cu rol de reglare a absorbtiei de apa. 

sursa foto: harrisfloorscreeding.com

2. Sapa autonivelanta
Sapa autonivelanta ( tot un mortar dar cu granulatie ceva mai fina) se aplica pentru nivelarea suprafetei si pentru a o face pe aceasta potrivita sa primeasca pardoseala finala. Fie ca se aplica direct pe substrat fie ca se aplica pe o sapa de egalizare turnata anterior,  este nevoie mai intai de o amorsa (grund). Apoi sapa se toarna in general cu o grosime  e strat intre 2 si 10 mm. Consumul estimat in acest caz este de 1.5 – 2 kg/mp pentru un strat de 1 mm grosime.  Pe suprafata se poate circula dupa 24 de ore. Pentru detalii va rugam consultati articolul Cum se toarna o sapa autonivelanta . 

3. Cum verificam o sapa 
Pentru verificarea rezistentei unei sape se foloseste metoda zgarierii. Prin intermediul unui dom cu arc se zgarie suprafata sapei . In urma zgarierii trebuie sa ramana urme putin adanci, fara a se desprinde aschii din sapa. Rezistenta sapei la exfoliere se probeaza cu folosirea unei perii de sarma. Suprafata nu trebuie sa se faramiteze si nici sa ajunga o masa de praf. O verificare vizuala se face asupra rugozitatii sapei intrucat aceasta afecteaza aderenta. Daca suprafata este lisa atunci se procedeaza la o slefuire a acesteia astfel incat adezivul sa prinda. Daca pe suprafata sapei s-au format pete acestea trebuie indepartate. 

PIATRAONLINE recomanda sapele Weber. Pentru egalizarea nivelului pardoselii este recomandata sapa  Weber D10  iar ca sapa autonivelanta sapa Weberplan Profi. Amorsa (grundul) apartinand aceluiasi producator este Weber GR100

Pentru consiliere tehnica in domeniu vino la sediul PIATRAONLINE din Aleea Teisani nr 137 A unde poti vedea si cel mai mare showroom de piatra naturala din Europa. 
 

Cum alegi sapa pentru o pardoseala perfecta
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii