X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE
publicat in: Bucatarie // pe 08.05.2019

Idei practice de amenajare a unei bucatarii patrate 

O bucatarie patrata este greu de obtinut intrucat in proiecte aceasta apare cel mai des de forma dreptunghiulara iar o modificare de forma implica si modificari de structura. 
Daca totusi beneficiezi de o astfel de bucatarie atunci amenajarea ei va tine cont de forma si acest fapt permite cateva idei specifice. 
Cel mai greu iti va fi sa amenajezi o bucatarie mica, indiferent de forma, dimensiunile acesteia nu-ti vor oferi prea multe alegeri. 
Iata cateva idei de amenajare pentru bucatariile patrate, care cu siguranta iti vor fi de folos. 

foto: decoratw.com 

1. Amenajarea bucatariei patrate – Triunghiul de Aur
In orice bucatarie amplasarea cuptorului, a chiuvetei si a frigiderului este esentiala, iar in bucataria patrata cu atat mai mult. Uzual distanta totala intre aceste trei simboluri ale bucatariei este de minim 3 m si maxim 7.5 m. Calculand vei observa ca aceste distante se pot obtine chiar si in bucatariile mici, de 4 m² (2m x 2m). De aici concluzia ca asezarea obiectelor in bucatarie (electrocasnice si mobilier) va fi , de cele mai multe ori, in forma literelor U,G, L, pe unul sau pe doi pereti paraleli (aceasta asezare devine obligatorie pentru bucatariile care au intrarea si iesirea prevazute una in fata celeilalte), iar in bucatariile mai spatioase vom intalni amenajari tip insula sau peninsula. Iata cateva precizari:

foto: decoratw.com 

• Amenajarea bucatariei patrate in “U” – aceasta amenajare, care foloseste 3 pereti, se recomanda pentru bucatariile mai ample sau pentru cele deschise (open space). Avantajul major al acestei amenajari este comoditatea, intrucat asezarea permite un numar mic de miscari pentru realizarea diferitelor sarcini. Principalul dezavantaj rezida in pozitionarea cailor de acces si a ferestrelor, acestea pot sa nu permita amenajarea in “U”. Daca totusi amenajarea este posibila atunci distanta dintre peretii laterali trebuie sa fie de minim 120 cm (mai rar 100 cm). 

• Amenajarea bucatariei patrate in “G” – reprezinta o varianta mai complexa a bucatariei in forma de “U”, in sensul ca, pe langa cei trei pereti folositi, mai utilizeaza si o parte din al patrulea. Este potrivita pentru spatii mai ample iar avantajul este tot cel al comoditatii. Dezavantajul este ca o asemenea amenajare nu prea ai cum s-o aplici din cauza cailor de acces si a ferestrei, care pot fi obturate de mobilier. In practica spatiul ferestrei este lasat liber.

• Amenajarea bucatariei patrate in “L” – este potrivita atat pentru bucatariile de mari dimensiuni cat si pentru cele mici. Avantajul amenajarilor de acest tip este ca permite asezarea grupata a componentelor triunghiului de lucru ceea ce lasa loc unui spatiu pentru luat masa. Acesta poate fi amplasat pe diagonala coltului de lucru (eventual se amplaseaza un mobilier de colt), ocupat cu electrocasnice si mobilier. Pentru a se evita incarcarea excesiva a peretilor se recomanda ca unul dintre ei sa fie, cel putin partial, lipsit de mobilier montat pe perete. 

• Amenajarea bucatariei patrate pe un perete – este practica in cazul bucatariilor mici si se recomanda pentru cazul in care ai nevoie de spatiu mai mare pentru luat masa. Avantajul acestei amenajari rezida in aceea ca este compacta si versatila. Dezavantajul sta in modul de lucru agitat, un du-te-vino intre elementele triunghiului de lucru, mereu prezent in timpul gatitului. O idee de largire a spatiului de depozitare o reprezinta amplasarea mobilierului pe niveluri. 

foto:decoratw.com 

• Amenajarea bucatariei patrate pe doi pereti paraleli – aceasta amenajare este obligatorie in bucatariile patrate care au caile de acces amplasate vis-à-vis. Avantajul este ca se poate amenaja in acest mod o bucatarie mica iar dezavantajul este ca nu permite zona pentru servitul mesei. Tipica pentru aceasta bucatarie este facilitatea pe care o ofera pentru gatit, prin reducerea deplasarilor si prin faptul ca toate sunt la indemana. 

• Amenajarea bucatariei patrate cu o insula – se recomanda pentru bucatariile de mari dimensiuni. Avantajul acestei amenajari este ca se poate aplica si in bucatariile “open space” si in plus confera spatula o estetica deosebita. Dezavantajul este ca necesita amenajari speciale, utilitatile trebuie duse acolo unde este nevoie de ele, de asemenea reparatiile sunt mai dificil de efectuat. 

• Amenajarea bucatariei patrate cu pensinsula – aceasta varianta este potrivita pentru bucatariile de mici dimensiuni in aceeasi masura ca si pentru cele de mari dimensiuni. In bucatariile de mici dimensiuni se poate inlocui masa cu o alta prinsa de perete. Avantajul peninsulei este ca poate sluji atat ca blat de lucru cat si ca suprafata de luat masa pentru ca apoi sa fie atasata la perete. Dezavantajul este ca nu intotdeauna multele sarcini ale peninsulei permit atasarea ei la perete, mai ales cand este folosita si ca spatiu de depozitare pentru diverse lucruri. 

2. Idei de amenajare bucatarie mica patrata – pe langa cele mentionate deja, in bucatariile patrate de dimensiuni mici mai sunt cateva lucruri de care trebuie tinut cont.
• Utilizarea luminii 
Bucatariile mici si patrate trebuie sa fie bine laminate, fara sa lase spatii intunecoase. Se recomanda o iluminare generala, una dedicata, destinata suprafetelor cu activitati specifice si o iluminare de accent, locala si cu caracter decorativ. 

foto: decoratw.com 

• Amenajarea spatiilor de stocare
Bucataria patrata permite spatii de stocare suficiente insa in cea mica acestea nu se regasesc. De aceea se recomanda depozitarea pe verticala, cu folosirea unor dulapuri inalte si a rafturilor, acestea din urma montate chiar si pe corpurile de bucatarie inferioare, acolo unde este posibil. 

3. Idei de amenajare bucatarie cu piatra naturala
Amenajarea bucatariei cu piatra naturala, indiferent de forma, este o investitie in durabilitate si estetica. Fie ca este folosita ca blat sau contra-blat, fie ca se regaseste in placari de pardoseala sau perete, piatra naturala se intalneste in bucatarie ca element esential pentru un stil personalizat si unic.

PIATRAONLINE, generator de inspiratie utilizat in proiectele de design interior si exterior, recomanda amenajarile cu piatra naturala pentru bucatarii, bai, living-uri, holuri, terase, fatade, gradini. Cu un portofoliu de peste 40.000 de clienti multumiti, PIATRAONLINE sustine amenajari spectaculoase si eficiente in piatra naturala. 
Vino si descopera magia acestora vizitand pavilionul si show-room-ul deschise in Aleea Teisani 137 A, locul unde visurile tale se implinesc si asteptarile sunt constant depasite.

Cum amenajezi o bucatarie patrata
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii