X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Pavaje exterioare - Probleme comune la montarea pietrei naturale la exterior

publicat in: Piatra naturala // pe 07.12.2018

Aparitia pietrei naturale ca material de constructie la exterior, a revolutionat conceptul de durabilitate inca de acum cateva mii de ani. De la piramidele Egiptului antic pana la pavajele romane, de la statuile lui Michelangelo pana la Taj Mahal, utilizarea pietrei naturale s-a extins pe o scara tot mai larga si nu se poate disocia astazi ideea de edificiu ecologic si sustenabil de prezenta pietrei. 
In exterior o gasim, atunci si acum, sub forma de placari si pavaje curte. Placarile exterioare sunt reprezentate de pardoseli de terase, margini de piscine, trepte. Acestea sunt executate din placi din piatra de forma dreptunghiulara sau patrata. Pavajele exterioare sunt executate in general din piatra cubica sau din piatra naturala poligonala. Modelele de pavele de terasa PIATRAONLINE variaza de la placile patrate gen marmura Kavala groase de 2 cm pana la cele dreptunghiulare de granit Padang Dark de 2.5 cm.

sursa foto: ltpuktechnical.wordpress.com

Cum apar petele albe la placarile din piatra naturala (eflorescenta) ?
Atat pentru placarile de terasa, cat si pentru cele de piscina dar si pentru toate placarile de exterior (cu precadere cele fara rosturi sau cu rosturi mici) exista pericolul aparitiei eflorescentei.  Aceasta este cauzata de apa care se deplaseaza prin substrat si care colecteaza si transporta mineralele si sarurile gasite in timpul migratiei ei prin patul de mortar sau prin adezivul de sub placare, ori chiar prin solul pe care este montata placarea. Cand apa contaminata ajunge la suprafata ea se evapora lasand in urma mineralele si sarurile. Reziduurile ramase dupa evaporare sunt acele urme albe de suprafata care se numesc eflorescente. 

Aparitia lor este semnul unei umiditati rezidente in substrat si de aceea curatarea cu apa a suprafetelor este ineficienta. In faza initiala pulberea alba se va dizolva in apa si va crea impresia ca s-a sters de pe suprafata insa odata cu evaporarea apei ea va reapare. Pentru a scapa de eflorescente trebuie ca sursa de umiditate din interior sa sece. Pentru a evita aparitia umiditatii exista recomandarea ca placare sa se faca pe o suprafata complet uscata (maturata). Tot pentru a evita efectele prezentei unei umiditati in zone supuse acestui risc (baie, bucatarie, subsol) se recomanda aplicarea unei hidroizolatii cu rol etansant, urmand ca apoi sa se placheze peste aceasta. In zonele cu umiditate remanenta se aplica solutii care sa blocheze accesul acesteia catre suprafata. Impermeabilizarea suprafetelor placate cu piatra naturala nu opreste procesul de nastere a eflorescentei insa il poate incetini. In conditiile in care nu se respecta timpii de lucru pentru suprafetele impermeabilizate (ex: timpul de uscare dupa impermeabilizare) si acestea se umezesc in timpul procesului de uscare, atunci se poate produce fenomenul de aparitie a eflorescentelor.

sursa foto: ltpuktechnical.wordpress.com

In cazul suprafetelor neimpermeabilizate eflorescentele se produc fara nicio opreliste. O situatie care poate crea confuzie este evaporarea apelor pluviale care in anumite situatii lasa un reziduu albicios pe suprafetele din piatra naturala. Daca acestea sunt impermeabilizate atunci reziduul se indeparteaza cu usurinta el nefiind rezultatul umiditatii de adancime. Daca suprafetele sunt neimpermeabilizate atunci apa va patrunde mai usor sub piatra si poate genera, in timp, fenomenul de eflorescenta.  Din aceste observatii rezulta necesitatea aplicarii tratamentelor de impermeabilizare pe suprafetele exterioare.

Cum se elimină petele albe (eflorescenta) ?
Daca suprafata nu contine calcar (marmura, travertin, limestone) sau sandstone cu continut ridicat de fier, atunci se spala suprafata cu un detergent pe baza de acizi, cum ar fi LTP Grout Stain Remover. Pe suprafete sensibile la acizi, pur si simplu se foloseste apa sau o solutie foarte diluata de LTP Grout Stain Remover, incercat in prealabil pe o suprafata ascunsa, de mici dimensiuni. Eflorescenta va diminua si poate fi indepartata de-a lungul timpului si cu conditia ca suprafata sa fie sigilata corespunzator.

Cum aleg un impermeabilizant pentru piatra ?
Este vital sa fie folosit un impermeabilizant care permite respiratia pietrei si, ca atare, evaporarea apei care a creat umiditatea sub placare. Iata cateva solutii LTP – Anglia:

LTP Stone Oil (oferă imbunatatirea culorii pentru pietrele inchise) este un impermeabilizant pe baza de ulei, indicat pentru pietrele cu finisaj mat, fiamat, antichizat, buciardat, scapitat, periat.

LTP Mattstone H2O este un impermeabilizant pe baza de apa care are bune rezultate in operatiunile de impregnare a suprafetelor, indiferent de finisaj.

LTP Mattstone este varianta pe baza de solvent a impermeabilizantului anterior, folosita in tratamentul pietrei cu finisaj nelucios.

LTP MPG un impermeabilizant puternic, cu bune rezultate in tratamentele suprafetelor cu finisaj lucios. 

Doua sfaturi de final:
Se va evita aplicarea cu mopul a impermeabilizantului pe suprafetele exterioare din cauza pericolului de supra-dozaj. Cea mai buna varianta este de a imprastia solutia prin pulverizare. In acest mod se evita straturile prea groase care ingreuneaza procesul de uscare. 

Evident ca informatiile de mai sus sunt oferite doar ca ghid general și fara garantie. Situatia locala specifica poate necesita o abordare alternativa. In caz de indoiala, orice proces ar trebui să fie incercat intr-o zona laterala, eventual cu folosinta limitata, inainte de aplicarea pe toata suprafata.

Pentru consiliere de specialitate poti veni la cel mai mare show-room de piatra din Romania, situat in Aleea Teisani 137 A, unde poti vedea cum se trateaza piatra in mod profesional.

Pavaje exterioare - Probleme comune la montarea pietrei naturale la exterior
Comentarii:
Scrie cateva cuvinte, sfaturile tale sunt folositoare si altora. In acest moment nu sunt comentarii sau intrebari la articol.
Adauga un comentariu:

Produse similare:

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii