X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Glosar piatra naturala

Descarca glosarul de termeni PIATRAONLINE

Meniu:
A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z 

A
ABSORBTIE – proces de intrepatrundere a moleculelor unor substante. Practic se refera la cantitatea de apa aspirata de o roca. 
ADEZIV pentru piatra – adeziv destinat placarilor suprafetelor din piatra naturala. Suporta conditiile de mediu pentru montaj exterior.
ADEZIV pentru marmura – adeziv folosit in placarile cu marmura.
ALCALIN – cu proprietati specifice bazelor. Neutralizeaza acizii. 
AGENT COROZIV – agent agresiv, care ataca piatra naturala. Petele generate sunt greu de indepartat. Exemple: acizii alimentari (otet, ketch-up, vin rosu, lamaie), anumite cosmetice, detergenti acizi. Afecteaza in special suprafetele din marmura si travertin. 
ANIZOTROPIE – proprietate a unui material prin care acesta prezinta parametri fizici diferiti in functie de directia de masurare. Toate pietrele sunt anizotrope, in special rocile sedimentare.
ANTICHIZARE – procedeu mecanic sau chimic prin care se confera suprafetei pietrei un aspect imbatranit..
ARDEZIE – roca metamorfica formata din argila si nisip. Are duritatea 6-7 pe scara Mohs. Se foloseste in amenajari interioare si exterioare. Exista variante de ardezie flexibila. 


B
BAGHETA – element decorativ care delimiteaza suprafete cu texturi si culori diferite sau participa la amenajarea unor ornamente complexe.
BASTON ( full bullnose) – tip de prelucrare a marginii blatului. Aspectul final este total rotunjit ( convex). Cand prelucrarea se face doar pe jumatate atunci se numeste “semi-baston” (half bullnose). Relatia R = t/2 se pastreaza in zona prelucrarii. Daca R=t (raza de prelucrare este egala cu grosimea blatului) atunci prelucrarea se numeste “demi-baston” ( demi-bullnose).
BIZOT (chamfer) – tip de prelucrare a marginii blatului. Aspectul final arata o taiere la un unghi de regula de 45 grade. In cazul in care prelucrarea se practica pe ambele parti atunci se numeste “dublu bizot” (“double chamfer”)
BLAT PREFABRICAT – blat executat (taiat si finisat) in fabrica.
BUCIARDARE – procedeu prin care se imprima pe suprafata pietrei puncte sau linii cu ajutorul unui ciocan special.
BUTON – placa din piatra, de forma patrata sau triunghiulara, de mici dimensiuni, amplasata in interiorul placarilor orizontale si verticale si avand rol decorativ. 


C
CALCAR – piatra care contine carbonat de calciu
CALIBRARE – procedeu de prelucrare a pietrei, dupa taierea standard, prin care se obtin placi cu toleranta de +/- 1 mm in grosime.
CAPAC – piatra de sus  PARTE SUPERIOARA  a unei structuri verticale, perete sau arc.  
CAPACITATE DE STOCARE – proprietate primara a pietrei de a inmagazina caldura, in functie de densitate si masa.
CAPILARITATE – proprietate a fluidelor de a se misca prin tuburi subtiri. Se refera la fenomenul care se petrece in piatra poroasa la absorbtia umiditatii.
CARAMIDA APARENTA – material cu rol decorativ folosit in placarea unor suprafete interioare si exterioare pe care nu este necesar sa se aplice tencuiala. 
CATALIZATOR – substanta care accelereaza producerea unei reactii chimice.
CEARA (wax) – substanta folosita in tratamentul suprafetelor din piatra naturala. 
CHIT pentru piatra – chit pentru rosturile dintre placile de piatra naturala, rezistent la variatii de temperatura. 
CHITUIRE – procedeu de acoperire a gaurilor cu o rasina. Se foloseste in special pentru travertin. Chituirea este importanta in procesul de intretinere. 
CLIVAJ (cleavage) – capacitatea rocii de a se despica in mod natural.
COMPOZIT (composite) – material obtinut prin amestecarea unor minerale si avand proprietati diferite de cele ale componentelor. 
CONGLOMERAT – roca sedimentara cu granule mai mari de 2 mm. 
CRAPATURA ( crack) – o despicatura la suprafata pietrei, vizibila si care penetreaza piatra in interior.  
CROSS CUT – procedeu de taiere a blocurilor sau lastrelor perpendicular pe venatura naturala


D
DALTUIRE (chiseled edge) – procedeu de ciobire (aschiere) a marginilor unei placi.
DETERGENT – solutie de curatare a pietrei naturale.  
DUBLURA (lamination) – alaturarea prin lipire a 2 sau mai multe placi pentru obtinerea unei grosimi superioare. Se foloseste pentru obtinerea de efecte decorative la blaturi.  
DURABILITATE – proprietate a pietrei de a-si pastra calitatile initiale de rezistenta la descompunere si aspect sub actiunea factorilor de mediu
DURITATE – termen cu acceptiune dubla. In domeniul mineralelor se refera la pozitia in scara duritatii a lui Mohs. In domeniul utilizarii pietrei se refera la rezistenta la abraziune (tocirea prin frecare), aceasta fiind cauzata de trafic.


E
EFLORESCENTA – reziduu de pulbere alba provenit din saruri carate de apa la suprafata placilor din piatra. 
EXFOLIERE – decojirea prin procedee chimice sau fizice a unui strat de la suprafata pietrei.


F
FELDSPAT – mineral foarte raspandit in roci de natura magmatica, sedimentare, metamorfice.
FINISAJ – procedeu de suprafata aplicat pietrei prin care se obtin caracteristicile estetice si/sau de performanta dorite.  
Finisaj ANTICHIZAT (tumbled) – finisaj prin care se urmareste obtinerea unui aspect imbatranit al pietrei, obtinut in urma procesului de sablare chimica sau fizica (vezi SABLARE)
Finisaj BRUT (rough) – finisaj care rezulta in urma procesului de taiere a pietrei. Piatra are un aspect primar, brut.  
Finisaj BUCIARDAT – finisaj obtinut in urma procesului de buciardare ( vezi BUCIARDARE)
Finisaj DESPICAT – finisaj obtinut prin despicarea pietrei in mod natural (se aplica mai ales la ardezie si sandstone).
Finisaj DUAL – doua finisaje care apar pe suprafata aceleiasi placi. 
Finisaj FIAMAT (flamed, thermal) – finisaj obtinut printr-un procedeu de suprafata care presupune expunerea pietrei la o temperatura inalta (flacara) urmata de o racire brusca
Finisaj LUCIOS (polish) – finisaj obtinut prin lustruirea suprafetei pietrei pana se ajunge la un grad de stralucire care permite reflexia superioara a luminii.
Finisaj MAT (honed) – finisaj obtinut prin lustruirea suprafetei pietrei pana se ajunge la un grad de stralucire care permite reflexia redusa a luminii (aspect satinat).
Finisaj PERIAT – finisaj obtinut in urma procesului de periere. (vezi PERIERE)
Finisaj SCAPITAT – finisaj obtinut prin procedeul de scapitare (vezi SCAPITARE)
FISURA – o nervura la suprafata pietrei, de alta culoare decat venatura. (termen diferit de cel uzual care presupune penetrarea).
FRENCH PATTERN – tipar repetabil, cu rol decorativ in montajul suprafetelor din piatra, format din 4 tipuri de placi de dimensiuni diferite. Un set contine 6 placi.
FUSTA (apron) – prelungire a blatului care se adauga prin lipire si are drept scop mascarea zonei de sub acesta. 


G
GRANIT – roca magmatica, formata din feldspat, cuartz si minerale inchise la culoare (mica), cu duritate mare (6-7 din 10 pe scara Mohs), folosita in amenajari interioare si exterioare. Recomandat pentru trafic mediu si intens.


I
IMPERMEABILIZARE – tratament aplicat suprafetelor din piatra pentru a le asigura acestora protectia la apa, praf si pete. 
IMPREGNATOR (impregnator) – solutie de impermeabilizare a pietrei naturale care penetreaza in adancime si ofera protectie la praf, apa si diferiti agenti.
INTRETINERE – proces de ingrijire a suprafetelor din piatra naturala. Presupune tratamente ale suprafetei. 


L
LASTRA – placa din piatra, de dimensiuni variabile, rezultata in urma procesului de taiere a blocurilor. 
LESPEDE – placa din piatra, in forma poligonala, folosita pentru pavaje. 
LICHIDARE STOC – actualizare a stocurilor prin inlocuirea unor produse cu altele. Preturile produselor aflate in lichidare sunt diminuate. 
LIMESTONE – roca sedimentara formata din calcare sau dolomite si fragmente de schelete ale unor organisme marine. Se foloseste in amenajari interioare si exterioare dar si in proiecte de constructie edificii de mari dimensiuni. Se intalneste si sub denumirea de “calcar”. Duritate 3-4 pe scara Mohs.


M
MARMURA – roca metamorfica formata in special din calcare, dolomite sau serpentinite, folosita mai ales in amenajari interioare. Pe scara Mohs are duritate 3-4 din 10. Marmura deschisa la culoare are proprietatea de translucenta.
MENTENANTA – activitate programata de curatare si remediere a micilor imperfectiuni. Uzual se urmareste indepartarea prafului si murdariei.
MORTAR – material de constructie format din nisip, apa si ciment (var, ipsos). Se foloseste ca material de legatura singur sau asociat cu aditivi. 
MOZAIC – procedeu de arta decorativa prin care se obtine un model sau o imagine de ansamblu folosind piese componente mici. Se monteaza pe un suport din plasa.


P
PANEL – panou prefabricat format din bucati mai mici din piatra lipite intre ele.
PATA (stain) – efect al actiunii unor agenti asupra pietrei naturale. Pentru tipuri diferite de pete exista solutii diferite pentru indepartare. 
PATINA – culoare verde sau maro care apare pe metale prin oxidare. Prin extensie, aspect patinat = uzat,invechit.
PAVAJ – zona acoperita cu blocuri de piatra si folosita pentru circulatie pietonala sau rutiera. Piatra se aseaza pe un pat din mortar sau nisip. Se mai intalneste si termenul de “paviment”.
PERETE USCAT – perete ridicat fara a folosi mortar.
PERIERE – procedeu mecanic de finisare a suprafetei pietrei, cu ajutorul unei perii rotative.  
PIATRA ARTIFICIALA – material sintetic cu aspect de piatra naturala.
PIATRA CUBICA – piatra cu grosime mai mare de 5 cm, folosita in special la pavaje. Piatra cubica fatetata are toate laturile netede si taiate la unghiuri drepte. Piatra cubica natur este produsa prin despicare si are fetele neregulate.
PIATRA NATURALA – denumire generica pentru granit, marmura, travertin, calcar, sandstone, ardezie etc, folosita pentru a preciza ca aceste roci au aparut in mod natural si nu sunt realizate de om.  
PIATRA DE SLEFUIT – piatra abraziva folosita pentru finisarea colturilor altei pietre sau a marginilor unei placi.
PICURATOR – prelucrare in forma de sant, amplasata sub glaf cu rol de a impiedica scurgerea apei pe suprafata de sub acesta.
PLACA – bucata de piatra de cel mult 2 cm grosime si cel mult 60 cm pe latura cea mai mare. Placile de calitate superioara sunt cele calibrate si bizotate.  
PLINTA – placa din piatra, amplasata in partea de jos a peretilor unei constructii (perete) cu scopul de a proteja de umezeala si lovituri sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseala si perete. 
POROZITATE – sisteme de canale in corpul pietrei care fac posibila miscarea unui lichid sau gaz. Se defineste ca raportul intre volumul porilor si cel al mediului poros. 
POTENTIATOR (colour enhancer) – solutie de revitalizare si intensificare a culorii pietrei naturale. Ofera protectie la apa si praf. 


R
RANFORSARE – procedeu prin care se urmareste intarirea unei structuri. 
RECTIFICARE – procedeu de corectare prin aschiere sau netezire a dimensiunilor placilor de ceramica si portelan, dupa coacere, astfel incat toate sa aiba aceeasi lungime si latime. Se aplica si in cazul placilor din piatra naturala care nu au fost taiate la aceleasi dimensiuni. 
ROCARIE – amenajare de gradina din piatra naturala.
Roci MAGMATICE – roci formate prin consolidarea magmelor de adancime si a lavelor de suprafata.
Roci METAMORFICE – roci obtinute prin recristalizari din altele, existente anterior, sub actiunea temperaturii si presiunii.  
Roci SEDIMENTARE – roci care se formeaza in bazinele de sedimentare supraterane ori subacvatice sub actiunea unor procese fizice si chimice exterioare.
ROST – spatiu lasat intre placi (sau intre piatra montata si materiale adiacente) pentru a permite miscarea relativa a acestora (mai des ca urmare a dilatatiei) sau pentru realizarea unui finisaj placut.


S
SABLARE – procedeu de curatare sau finisare a suprafetei pietrei cu ajutorul unor materiale abrazive glanulare (nisip). Sablarea chimica se realizeaza cu substante puternic corozive. 
SANDSTONE (gresie naturala) – roca sedimentara formata prin cimentarea nisipului. Are in compozitie quartz si feldspat. Pe scara Mohs are duritatea de 6-7. Se foloseste in amenajari interioare si exterioare. 
SCAPITARE (split face) – procedeu de aschiere a fetelor placilor din piatra prin lovirea marginilor acestora cu un dispozitiv tip ciocan. 
SIGILANT (sealant) – solutie pentru acoperirea superficiala a suprafatelor din piatra naturala si a rosturilor. Protejeaza la apa si praf. 
SLEFUIRE – procedeu de prelucrare a pietrei pentru a-i netezi si lustrui suprafata.
STRIPARE – indepartarea unei substante existente la suprafata care impiedica piatra sa “respire”. Ex. ceara, solutii de sigilare piatra.  

T
TERRAZZO – material compozit format din aschii de marmura sau granit intr-o masa de ciment si rasini.  
TEXTURA – modul in care arata suprafata pietrei, independent de culoare. Depinde de orientarea in spatiu a mineralelor componente.
TOLERANTA – deviere admisa de la dimensiunile standard.
TRANSLUCENTA – proprietatea pietrei de a permite luminii sa difuzeze. Tipica pentru varietati din marmura, onyx si ardezie flexibila de culoare deschisa.
TRAVERTIN – roca sedimentara formata in special din calcare. Are duritatea 3-4 pe scara Mohs. Se foloseste la amenajari interioare si exterioare. 


V
VENATURA – ramificatie de nervuri la suprafata pietrei.
VEIN CUT - procedeu de taiere a blocurilor sau lastrelor in linie cu venatura naturala. 

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul PIATRAONLINE si iti trimitem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmatoarele retele de social media:
© 2010-2019 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007.Preturi afisate in LEI fara TVA. Furnizam produse de cea mai inalta calitate la un pret accesibil alaturi de servicii complete.
Infocenter & premii