X

Puteti compara maxim 4 produse! Primul produs adaugat in lista a fost sters.

GAMA DE PRODUSE
Contul
meu
Intra in contul tau PIATRAONLINE și ai control complet!
GAMA DE PRODUSE

Glosar piatra naturala


FINISAJ ANTICHIZAT (Tumbled)
Un termen general care cuprinde diferite metode de productie. Utilizand utilaje speciale, antichizarea pietrei naturale se face din mai multe motive, cel mai imporant fiind obtinerea unei suprafete ’antiderapante’, necesara cel mai frecvent in spatii umede (bai, bucatarii, saune, etc) sau publice. O suprafata antichizata va necesita o atentie sporita, atunci cand vorbim de protectie si intretinere. Acest aspect se rezolva rapid si usor folosind impermeabilizanti profesionali marca LTP Marea Britanie, ex: LTP MattStone (protectie maxima ce nu modifica culoarea), LTP Color Intensifier (protectie maxima cu aspect intensificat-mat) etc.  De asemenea trebuie retinut ca un material antichizat este mai deschis la culoare, motiv pentru care se poate folosi un impermeabilizant intensificator (ex: LTP Glaze Protector, LTP SatinWax sau LTP StoneOil la interior si LTP Color Intensifier la exterior etc).

FINISAJ PERIAT (Brushed)
Acesta este cel mai intalnit finisaj, atunci cand vorbim de pavaje exterioare sau placari la interior, intalnit cel mai des la placarile din marmura, travertin sau ardezie. Perierea este o metoda de finisare care scoate in evidenta textura pietrelor. O suprafata periata va necesita o atentie sporita atunci cand vorbim de protectie si intretinere. Acest aspect se rezolva rapid si usor folosind impermeabilizanti profesionali marca LTP Marea Britanie (identic precum la finisajul antichizat)


CALIBRAT
Pietrele sunt finisate pentru a avea o grosime uniforma.

PIATRA CUBICA
Termen folosit in cazul pavajelor exterioare destinate traficului greu si foarte greu (in special in cazul proiectelor publice, precum parcuri, alei pietonale sau chiar strazi / bulevarde). Piatra cubica poate fi produsa fatetata (adica toate laturile sa fie drepte/debitate, poate fi produsa ’’natur’’ prin despicare, asfel toate laturile sunt neregulate din punct de vedere a planeitatii,  de asemenea poate fi produsa 4 laturi debitate si 2 laturi fimate sau despicate.
Piatra cubica va resita generatii si generatii dupa montaj, datorita grosimii mari (ex: 10x10x10cm, 10x10x5cm etc.)
Piatra cubica se va livra intodeauna doar la Big Bag-uri (saci de 1tona).

CROSS-CUT
Este o metoda de taiere taiate perpendicular pe venatura a blocurilor de marmura, travertin, onix sau calcar din care vor vom avea derivate precum Lastre, placi sau chiar pavaje, termenul fiind cel mai des intalnit in cazul travertinurilor.
ASPECT CHITUIT
Acest termen este asociat in primul rand Travertinului, care este caracterizat printr-o suprafata cu goluri si gauri. Aceste goluri pot fi chituite la sursa cu o rasina pentru pietre care este asemanatoare culorii pietrei. Odata ce piatra a fost chituita poate fi matuita, slefuita sau antichizata. Nu toate gaurile/golurile vor fi complet chituite si chiar un Travertin prechituit poate necesita chituire cu chit din comert in timpul procesului de montare. Nu este neobisnuit ca o placa din piatra naturala sa aiba variatii in suprafata recent chituita. Necesita chituire cu rasina ca parte a procesului de intretinere.

FISURA
Aceasta este o linie fina a nervurilor mineralelor care in mod normal contrasteaza cu, culoarea naturala a pietrei si poate fi interpretata gresit ca fiind o crapatura in piatra.

DALA DE PIATRA
O piatra mare cu o grosime mica care se foloseste in amenajarile interioare si exterioare.

FINISAJ FIAMAT
Fiamare, procedeu de finisare care da o textura puternica materialului datorita cristalelor din structura. Se obtine prin tratarea suprafetei cu flacara. care produce incalzirea suprafetei si prin racirea brusca se desprind cristale din material, lasand o suprafata cu textura antiderapanta, ideala pentru pavarile exterioare. Se aplica in special la granit. De indata ce piatra a fost fiamata poate fi periata pentru un aspect mai fin.

FOSILE
Fosilele sunt ramasite ale animalelor si plantelor moarte. Fosilele se gasesc in mod obisnuit in limestone, marmura si ocazional in gresie si pot avea forme diferite.

LUNGIME
Un format de montaj pentru placi, in care latimea este statica:30,5 cm , 40,6 cm sau 61 cm si lungimile placilor variaza rar sau sunt o combinatie de minim doua lungimi diferite, oferind un aspect care aminteste de pardoselile traditionale din piatra naturala.

FINISAJ MATUIT
Un finisaj neted, neslefuit al suprafetei. Marginile sunt fie drepte fie taiate oblic(tesite) care ofera pietrei un aspect clasic/contemporan.

MINERALE
Una, doua sau mai multe minerale se amesteca pentru a forma o piatra. Mineralele se gasesc in natura. Cuartul si calcitul sunt mineralele cele mai des gasite in piatra.

LATIMI MIXTE
Un amestec de lungimi cu latimi diferite. Acestea sunt montate in cursuri alternative de grosimi diferite pentru a da un aspect intamplator.

NOMINAL
O variatie mica de la marimea si grosimea declarata care se datoreaza metodelor de productie utilizate. Aceasta variatie este obisnuita si este mai pronuntata cu cat placa este mai mare.

OCTAGON
In formatul placii, o placa mare patrata care are fiecare colt taiat pentru a se potrivi unei placi anexe mai mici, in mod normal dintr-un material de o culoare contrastanta.

FRENCH PATTERN SET
Un model modular care se repeta si este format din 4 placi de marimi diferite pentru a oferi pardoselii aspectul intamplator. Exista diferite modele French Pattern disponibile in domeniul pietrei naturale. Va rugam sa retineti ca nu puteti alege o piatra sa va fie livrata intr-un model French Pattern particular, piatra va fi livrata in modelul French Pattern specificat de noi.

ASPECT SLEFUIT
Un finisaj lucios, stralucitor al suprafetei pietrei, cu marginile drepte sau taiate oblic(tesite).

TEHNICA PROVENCE
Un finisaj in care fiecare bucatica din piatra este lucrata manual. Unele piese vor avea o suprafata fin "patata" in timp ce altele vor avea ondulatii netede.  Aceste procese se combina pentru a crea efectul unei placi antice din piatra naturala.

FINISAJ DESPICAT/CIOPLIT
O suprafata despicata pur și simplu in mod natural prin divizarea blocurilor de piatra de-a lungul laminarilor naturale. Acest termen este asociat pietrei de ardezie, schist, sandstone, travertin si ocazional limestone.

LASTRA
O bucata mare de piatra naturala care poate fi prelucrata in blaturi si alte produse pentru baie si bucatarii sau glafuri,reborduri,trepte si contratrepte.

FINISAJ ANTICHIZAT
O metoda de invechire a pietrei, in care placile au fost "antichizate" pentru a le da marginilor un finisaj rotunjit, antic. Pe anumite tipuri de pietre acest proces poate lasa suprafata usor texturata si mai deschisa la culoare. Antichizare, se obtine prin tratarea suprafetei cu un acid, iar rezultatul este o suprafata neregulata cu aspect invechit dar, in acelasi timp, curat si antiderapant. Se aplica in special la marmura, travertin, limestone.

NECALIBRAT
Aceste materiale variaza in grosime. In mod normal se gasesc in materialele despicate/cioplite. Variatia grosimii este detaliata in marimile placii. Se recomanda selectarea unor astfel de placi inainte de montare si folosirea adezivului pentru a le aduce la acelasi nivel.

APECT NECHITUIT
Acest termen este asociat in primul rand Travertinului, care este caracterizat printr-o suprafata cu goluri si gauri. Un finisaj nechituit lasa aceste goluri, gauri deschise. Travertinul nechituit va trebui sa fie chituit de-a lungul suprafetei pietrei pentru a umple aceste goluri. Goluri mici se gasesc in piatra de  limestone, marmura si travertin care pot fi chituite sau nechituite in functie de preferinte.

NERVURI
Aparitia unor linii de minerale neregulate in piatra naturala in special in marmura dar si limestone.

VEIN-CUT
Acest termen este specific travertinului in care placile sau lastrele sunt taiate in linie cu nervurile naturale ale pietrei. Aceste striatii ofera un aspect stratiform suprafetei finisate a pietrei.

 

                                                    GLOSAR PENTRU PORTELAN, CERAMICA DECORATIVA SI EMAILATA

CERAMICA
O placa formata din argila si arsa la temperaturi mai joase decat portelanul, de obicei emailata pentru a da un finisaj mat sau stralucitor.

DECOR
Placile de decor au un model izbitor pentru a iesi in evidenta in cadrul unor placi neutre.

DECORATIVE
Placile decorative au modele complicate, frumoase, realizate de mana si care sunt aplicate pe suprafata prin diferite mijloace.

EMAILATE
O glazura colorata este aplicata placilor inainte de ardere; gama de culori variaza de la cele simple, anoste  pana la tonuri si culori indraznete. 

LUCIU/STRALUCIRE
Un luciu care este aplicat portelanului sau placilor emailate si decorative.

MAT
Un finisaj natural fara stralucire aplicat portelanului sau placilor decorative si emailate.

NOMINAL
O variatie mica de la marimea si grosimea declarata care se datoreaza metodelor de productie utilizate. Aceasta variatie este obisnuita si este mai
pronuntata cu cat placa este mai mare.

NE –RECTIFICAT
Daca un portelan sau o ceramica este taiata inainte de procesul de ardere, prezinta unele variatii de marime de la o placa la alta. Placile de acest tip se numesc ne-rectificate.

RECTIFICAT
Acest termen indica faptul ca placa de portelan sau de ceramica este „stabila dimensional” si prezinta o mica variatie in marime intre placile de la un proces de fabricatie, desi marimile pot diferi usor fata de cele declarate. Placile de la diferite procese de fabricatie vor prezenta variatii mai mari, prin urmare, acolo unde este posibil, placi necesare pentru zona care ar trebui acoperita ar trebui achizitionate dintr-un singur lot pentru a asigura o aprovizionare cu marimi compatibile.

RIGATO
Placa Rigato este proiectata pentru a oferi un aspect de benzi liniare.


                                                             FINISAREA PIETREI NATURALE 

POLISARE (POLISHED)
Procesul de polisare….
Polisarea este un tratament similar celui de matuire, tratamentul de polisare este cel mai cunoscut pe suprafata marmurei si placilor de granit. Polisarea trebuie realizata cu pietrele care au un grad suficient de cristalinitate necesar pentru a realiza ultima parte a procesului abraziv, gradul de indreptare  prin care trec aceste materiale cu scopul de a obtine frecventa mentionata, stralucire prin polisare. Cele mai comune masini de polisare sunt formate din brate multiple cu capete de polizare cu pendul de rotatie si deplasare pe bancuri de lucru fixe impreuna cu lantul procesului de polisare. Manual doar zone mici sunt polisate, precum obiectele, cadrele, etc.
Aspectul dat de polisare….
Obtineti un aspect neted, plat, stralucitor, fara zgarieturi vizibile. Finisajul polisat poate da caracteristici estetice specifice, ajuta la inchiderea porilor si asigura o rezistenta ridicata a materialului la agresiuni externe. Scoate dramatic in evidenta aspectul polisat al pietrei, expunand clar textura si culorile. Nuanta care iese in evidenta cu polisarea este mai inchisa decat cea obtinuta cu alte tratamente de suprafata precum matuirea sau altele.
Acestea sunt unele din produsele noastre polisate: marmura light beige, marmura king blue, marmura maron emperador, marmura nerro marquina, marmura emperador light, marmura volakas, marmura kavala vein cut, marmura kavala cross cut,  marmura thasos, marmura cappucino, travertin noce, trvertin classic cross cut, travertin classic vein cut.

MATUIRE (HONED)
Procesul de matuire…..
Matuirea este un proces similar celui de polisare, dar fara stralucirea obtinuta, folosind succesiv scaderea progresiva a granulelor abrazive, fara a folosi cele mai fine granule. Masinile folosite pentru matuire sunt formate din cateva brate cu capete de polizare care se rotesc cu pendul de rotatie si deplasare pe bancurile de lucru fixe de-a lungul lantului procesului de matuire. Pentru dezvoltarea zonelor mici matuirea se realizeaza manual cu ajutorul polizatorului cu abraziv. Matuirea se realizeaza pe pietrele care au o anumita compactitate si duritate dar in mod tipic nu rezista la polisare, desi nu este incompatibila matuirea si polisarea aceleeasi pietre.
Aspectul dat de matuire….
Obtineti o suprafata plata, neteda, mata si fara semne vizibile. Nuanta materialulul matuit este mai inchisa decat a altor materiale cu exceptia polisarii. In plus, scoate in evidenta mult textura si culoarea. Pietrele care sunt  matuite de obicei nu rezista finisajului polisat si nu ating gradul necesar de cristalizare. Acestea sunt unele din produsele noastre : classic travertin cross cut, classic travertin vein cut, noce travertin , yellow travertin ,  silver travertin, marmura kavala cross cut, marmura cappucino,marmura sunny dream light

SCAPITARE (SPLIT FACE)
Procesul de scapitare …..
Scapitarea este realizata dupa taierea pietrei prin orice metoda in special prin taierea naturala sau mecanica folosind instrumente speciale pietrelor naturale, in special indicatorul pentru a obtine o prelucrare a suprafetei, bazata pe lovituri precise, meticuloase cu cioburi sau aschii care sar  ale acestui finisaj scapitat cum este denumit. Scapitarea mai are o optiune atunci cand suprafata are profilul obtinut(in jur de 2 cm) si se numeste “Berrugas”. Se aplica carierelor de granit si pietrelor de sculptura compacte, precum limestone, nerro marquina.
Aspectul oferit de scapitare…………..
Materialul si scapitarea fasonata arata natural si rustic cu o anumita duritate, caneluri si proeminente care evidentiaza relieful original in timp ce marginile sunt netezite. Scapitarea in functie de gradul de compactitate si cristalinitate a reliefului pietrei poate fi obtinuta pe plat sau curbat. Scapitarea prezinta un aspect asemanator al partii sau o crapatura naturala desi are un accent mai pronuntat. Finisajul scapitat este mai potrivit pentru constructiile clasice, seminee sau spatii in care se doreste un aspect cald sau spatiile publice. 

DALTUIREA MARGINILOR (CHISELED EDGE)
Este o forma veche de tratament de suprafata a tuturor materialelor de piatra folosite pentru placare exterioara, realizata de mana, fiind cea mai folosita. De asemenea este cunoscuta si pentru sculptura.
Suprafata pietrei este lovita in mod repetat, anterior aplatizata cu un ciocan (Bujard) cu unul sau 2 capete de otel continand dinti mici in forma de piramida. Astazi Bujardul este inca folosit manual desi cele mai folosite sunt cele pneumatice fie simple sau automate, in care capetele sunt asezate pe suprafata pietrei.
Se foloseste adesea pentru pavimentele exterioare pentru caracteristica lor de alunecare.
Raport de aspect…..
Suprafata tratata prezinta mici cratere de 1-3 mm adancime si latime uniform distribuite, care evidentiaza nuanta per ansamblu a pietrei. Marimea si densitatea punctelor depinde de forta folosita : grea, medie, usoara.
In manualele Bujard se folosesc capete cu dinti de 16-36 si 49-64( cele 2 folosite mai des sunt de 25 si 49).
In capetele penumatice de obicei se folosesc cele de 8 si 25.

FIAMAREA (FLAMED)
Procesul de fiamare....
Fiamarea este un tratament termic la o temperatura mare pe suprafata granitului sau marmurei folosind treceri succesive ale unei flacari cu inclinare de 45⁰ cu arzatoare ajungand pana la 2800⁰C. Flacara este adesea aplicata pe mese de pietre de la razboaiele de tesut, trecand deasupra mesei,  unde acest proces este aplicat doar partilor superioare. Flacara se aplica doar pe suprafete mari, nu margini sau colturi. Se obtine o suprafata cu textura antiderapanta, ideala pentru pavarile exterioare.
Aspectul oferit de fiamare…..
Rezultatul obtinut prin fiamare este o zona cu relief, aspra, plina de cratere si putina sticla, care ofera un aspect rustic pietrei, dar nici o schimbare apreciabila a culorii sau prezenta murdariei sau resturilor care rezulta din tratament.

NEFINISAT (ROUGH)
Procesul de neprelucrare/nefinisat…..
Neprelucrarea este realizata atunci cand piesele sau blocurile de piatra sunt taiate cu un taietor de blocuri mecanic sau discuri. Materialul neprelucrat il putem gasi in aproape orice cariera de piatra. Neprelucrarea este un proces care are loc anterior tratamentelor consecutive precum polisarea sau matuirea. Dar este de asemenea folosit direct din bucatile taiate.
Aspectul de neprelucrat ......
Operatiunea de neprelucrare de taiere a discurilor ofera suprafetei  fragile ridicaturi stancoase si ondulatii de(0.1-1 mm adancime) urmand directiile paralele ale curbelor. Totusi in ciuda acestei posibile usoare asperitati, suprafata este foarte plata si uneori perfect  neteda dar usor aspra. Aceste suprafete mate si uneori aspre ofera pietrei o nuanta de lumina. Folosirea sa este restrictionata pentru piese urbane de mobila, placari in spatii deschise si alte lucrari asemanatoare.

Afla ultimele noutati

Aboneaza-te la newsletterul Piatraonline si iti trimtem ultimele noutati si idei de design.

Social media

Ne gasesti si pe urmoarele relete de social media:
© 2010-2018 PIATRAONLINE este o marca inregistrata ROCK STAR CONSTRUCT SRL ROMANIA, CUI: RO 22680005, Reg. J40/2648/2007. Preturi afisate in LEI fara TVA. Oferim produse de cea mai buna calitate la un pret accesibil.
visa mastercard
mobilpay
dpd
fancurier
Infocenter & premii